Кризата намали концесионните приходи от подземни богатства

Кризата намали концесионните приходи от подземни богатства
Спад на приходите от концесионираните находища на метали, строителни и други неметални материали и горива през 2008 г., отчете правителството на тройната коалиция последното си заседание в четвъртък.

От над 25.3 млн. лв. през 2007 г. постъпленията от концесии са намалели до 24.6 млн. лв., въпреки че договорите за добив са се увеличи от 114 на 118 броя, сочи сравнение с миналогодишния подобен доклад.

От Министерски съвет не конкретизират причината за свиването на концесионните приходи, но тя е свързана с финансовата криза, която удари силно пазарите на метали, а от 2007 г. правителството въведе формула за образуване на възнагражденията за държавата от концесии, следваща борсовите цени на съответната добивана суровина. През 2007 г., когато стоковите пазари вървяха нагоре, страната ни отчете с 4.8 млн. лв. повече приходи от предходната година, но през 2008 г. трендът се обърна.

Така правителството отчита 24 660 265.18 лв. постъпления от концесии. От сумата около 16 млн. лв. са приходите от отдадения на частници добив на метални полезни изкопаеми. През 2007 г. в хазната от тези концесии са влезли над 17.6 млн. лв.

Нараснали са обаче внесените от неметални подземни богатства отчисления – от малко над 3 млн. лв. през 2007 г. през миналата година сумата е достигнала 3.8 млн. лв. Ръст има и в приходите от концесиите на нефт и газ – от 2.4 млн. лв. на 2.8 млн. лв. Запазват се нивата на постъпленията от въглищния добив – около 2 млн. лв.

На последното си заседание правителството реши да увеличи броя на концесиите, като одобри отдаването на частно управление за 25 г. на находището за варовици "Тепето". То е в землището на с. Златина, община Провадия. Площта му е 122 декара. Концесионерът ще бъде определен чрез неприсъствен конкурс.

С друго решение Министерският съвет даде право на фирмата "Дак" ООД да проучва за скално-облицовъчни материали в площта "Тиклите". Теренът от 0.12 кв. км се намира в землището на с. Брусино, община Ивайловград. За двегодишен срок дружеството ще вложи 24 450 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?