Кризата не променя желанията на кандидат-студентите какво и къде да учат

Кризата не променя желанията на кандидат-студентите какво и къде да учат

По-малко от една пета от кандидат-студентите ще променят плановете си за избор на специалности заради кризата, желаещите да учат право и икономически специалности отново остават най-много. Над една трета от завършващите училище ще кандидатстват в чужбина, мотивирайки се с по-доброто качество на обучението и по-голямата перспектива за реализация, изборът на висше образование у нас се определя основно от по-ниската цена. Това сочат резултатите от анкетно проучване сред 867 ученика от столични езикови гимназии, проведено от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и обявено в сряда.

Правото продължава да е най-желана специалност, според проучването, като 16% от от анкетираните ученици са посочили именно нея. На второ място се подреждат икономическите специалности с 11%, въпреки перспективата за по-трудна реализация в период на криза. 6% от анкетираните искат да учат компютърни и информационни науки, по пет процента са желаещите да следват медицина и фармация, туризъм и психология. Архитектура и дизайн искат да учат по 3% от запитаните.

На въпрос бихте ли избрали икономическа специалност 52% от анкетираните отговарят положително, 44 % отрицателно, а 4% отговарят “не и в период на криза“.

Двадесет и осем процента от анкетираните ще кандидатстват както в България, така и в чужбина, а 12% от всички са заявили, че ще пробват късмета си единствено в чужбина, като едни от най-предпочитаните страни за получаване на диплома са Англия, Холандия, Франция, САЩ, Германия, Швейцария, Италия.

Кандидатстването извън България се избира заради по-доброто качество на образованието, което е на международни стандарти и ниво (62%) и търсят по-голямата перспектива за реализация по изучаваната специалност (27%).

Основен мотив за това кандидат-студентите да предпочетат българското висше образование са по-ниските цени у нас. 41% от анкетираните посочват именно тарифите. Други три на сто посочват кризата, което също може да се отнесе към финансовите причини. Едва осем на сто се мотивират с перспективата за реализация. Качеството на българските ВУЗ се признава за водещ критерий от 16%, но само два процента изтъкват достойнствата на преподавателите.

Основен извод в проучването е, че българското образование може да задържи студентите в страната, ако гарантира реални практически знания, стажове и постоянна връзка с бизнеса, който, след завършване на студентите, да има възможност да наеме добре обучен персонал - бъдещи мениджъри.

52% от анкетираните заявяват, че ще кандидатстват само в държавни университети, 31% - че ще опитат късмета си и в частни, и в държавни, но предпочитат държавните. 12% казват, че ще подадат документи и в двата вида университети, но предпочитат частните, а пет на сто от анкетираните посочват, че ще кандидатстват само в частни ВУЗ-ове.

Споделяне

Още по темата

Още от България