Кризата около Храмовия хълм в Ерусалим приключи

Израел се отказа от мерките за сигурност и мюсюлманските старейшини посъветваха вярващите да се върнат в джамията "Ал Акса"

Мюсюлманските старейшини в Ерусалим обявяват решението си

Мюсюлманските лидери в Ерусалим посъветваха днес вярващите да се завърнат да се молят в свещената джамия "Ал Акса" на Храмовия хълм, след като прецениха, че Израел е отстранил всички металодетектори, камери и други устройства за сигурност, които бе инсталирал там, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Всички инсталации извън вратите са отстранени, което е победа за нашия народ", каза на пресконференция водачът на Ислямския съвет Абдул Атим Салхаб и призова вярващите да отидат в храма за следобедната си молитва. Старейшините обявиха след сбирката си, че самите те ще отидат скоро в храма.

Съоръженията бяха инсталирани след терористичната атака там на 14 юли, когато бяха убити двама израелски полицаи. Израел казва, че нападателите са използвали скрити на Храмовия хълм оръжия. Последваха дни на бурни протести на мюсюлманите, които обявиха, че прекратяват посещенията и молитвите в джамията, а напрежението рязко ескалира.

 

Хиляди палестинци последваха наставлението на мюсюлманските духовни лидери и се молеха по улиците около храма, без да влизат на територията на храмовия комплекс.

В Източен Ерусалим и в други части на Западния бряг на река Йордан избухнаха масови сблъсъци между израелските органи на реда и палестинците, протестиращи срещу въвеждането на допълнителни мерки за сигурност в района на Храмовия хълм.

 

Вчера израелските власти най-напред премахнаха поставените на 16 юли металодетектори на входовете на комплекса. Ръководителят на мюсюлманската общност Икрема Сабри обаче заяви, че вярващите нямат да се върнат, докато Израел не премахне всички бариери и камери и че премахването на металодетекторите е недостатъчна стъпка.

 

В четвъртък последва и премахване на бариерите и поставения метален мост в близост до оспорвания Храмов хълм (Площада на джамиите) в Стария град на Ерусалим - свещено място за мюсюлмани и юдеи. "Полицията върна мерките за сигурност, които бяха в сила преди терористичната атака на Храмовия хълм на 14 юли", съобщи говорителка на израелската полиция.

 

По този начин Израел изпълни искания на протестиращите мюсюлмани и накара хиляди палестинци да празнуват по улиците рано днес, предаде Асошиейтед прес.

 

Палестинският президент Махмуд Абас каза, че приема решението на религиозните старейшини, но добави, че не е взето решение дали да се възобновят нормални отношения с Израел.

 

Високопоставен член на израелското коалиционното правителство на премиера Бенямин Нетаняху обаче критикува премахването на съоръженията около комплекса. Нафтали Бенет - лидер на партията "Еврейски дом" и министър на диаспората, предупреди, че израелската капитулация може да отприщи още повече насилие. Той заяви пред израелското Армейско радио, че "всеки път, когато държавата Израел се огъва по стратегически причини, на нас ни отвръщат с интифада. Създава се впечатление, че печелим в краткосрочен план, но в дългосрочен накърняваме възможностите си за сдържане."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?