Кризата принуждава краля на Испания да се раздели с яхтата си

Яхтата "Фортуна"

Испанският крал Хуан Карлос реши да се раздели с яхтата си, чийто разходи по поддръжката вече не са съвместими със строгите мерки за икономии, наложени от кризата, обяви говорител на кралския дворец, цитиран от Франс прес.

"Кралят взе решение да помоли службата за Националното наследство да пристъпи към цесия" на яхтата му "Фортуна", оцянявана на 21 милиона евро, посочи говорителят.

"Фортуна", с дължина 41,5 метра, беше подарена на краля през 2000 г. от група бизнесмени чрез Фондацията за туризъм и култура на Балеарските острови. С този жест дарителите искаха да са сигурни, че кралят ще прекарва ваканциите си на Балеарите и така ще прави реклама на туристическия им имидж, отбелязва агенцията.

Кралят обаче, който вече е на 75 години, все по-малко използва яхтата си. Последното му пътуване с нея беше през август 2012 година.

Според испанския печат само зареждането на резервоара на яхтата струва над 20 000 евро.

Управителният съвет на службата за Националното наследство, която управлява имуществото на монарха, трябва да одобри прехвърлянето на яхтата на испанското правителство, а то трябва да реши дали да запази или да я обяви за продажба.

Популярността на крал Хуан Карлос бележи спад поради редица скандали, сред които афера за предполагаема корупция, свързана със зет му Иняки Урдангарин.

Испанците упрекват монарха и за това, че миналата година е отишъл на сафари в Ботсуана, в момент когато страната страда от рецесия и е подложена на строги мерки за икономии.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?