Кризата ще постави под натиск лева и валутния борд*

Големият риск на участващите в пазара и намаляващият капитал на инвеститорите в региона доведоха до промяна на курса в региона, пише вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ) в съботния си брой и цитиран от български медии.

Балансът от последните месеци показва, че чешката крона е загубила 20% от стойността си, сръбският динар 23%, турската лира 27%, а руската рубла и унгарският форинт по 31%. Още повече са пострадали румънската лея със загуба на стойността си от 39%, както и полските злоти с 44%, докато украинската гривна почти с 50%.

Като най-стабилен в тези времена на световна финансова криза се оказва българският лев, продължава изданието. Българската валута е обвързана чрез закон в съотношение едно към едно с германската марка от 1997 година насам, а сега 1 евро се равнява на точно 1,95583 лева и до днес този валутен борд издържа.

Изданието обаче пита след като всички съседски валути вече са "изпопадали като блокчетата на домино", колко дълго ще остане левът стабилен. В крайна сметка така България губи в съревнованието със съседните страни в битката за чуждестранни инвеститори.

Но не само това е недостатъкът на българската валута, продължава вестникът и цитира професора в университета в Ню Йорк Нуриел Рубини, който стана известен с ранната си прогноза за икономическата криза в Америка.

По отношение на българския валутен режим и в същото време здраво обвързаните балтийски валути наскоро той заяви: “Когато основните данни излязат извън равновесие, то не може да се подържа един фиксиран курс на промяна. Накрая се стига до валутна криза, а от нея тръгва банковата криза, криза в недвижимите имущества и се стига до проблеми при държавните заеми. Освен това застрашително идва и кризата на равнище предприемачи, тъй като всички сегменти в тези икономики имат високи дългове в чужда валута”.

В своя критичен анализ Рубини допълва, че най-големият проблем за България е дефицитът по текущата сметка, който за изминалата година се е покачил до 8.3 милиарда евро, като в сравнение за 2007 година е бил 6,3 милиарда евро. А това ще рече 24,3% от брутния вътрешен продукт (БВП), което за Европейския съюз (ЕС) е минусов рекорд. А за следващата година анализаторите на Уникредит груп очакват нов негативен рекорд за Европа.

Дефицитът по текущата сметка е ахилесовата пета, защото трябва да бъде рефинансиран. Ако това не случи, възниква натиск върху валутата, продължава "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

През 2008 година чуждестранните инвестиции в България са спаднали с 20% до 5.43 милиарда евро и по този начин те покриват дефицита на търговския баланс само на 65.6%, докато през 2007 година покриването е било на 103%.

Очаква се през 2009 година директните инвестиции като цяло в Източна Европа да спаднат до 90%, отбелязват от Вашингтонския институт за международни финанси. Така вместо да се инвестират 123 милиарда долара, както миналата година, то през настоящата година се очаква инвестициите да бъдат в размер на само 27 милиарда долара и всичко това заради кредитната криза.

*Заглавието е на редакцията

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?