Кризата удари родния авиобизнес

Кризата удари родния авиобизнес

Броят на преминалите през летищата София, Варна и Бургас пътници се е понижил през първата половина на годината спрямо същия период на 2008 г., сочат данни за пътникопотока.

През първото шестмесечие на тази година спрямо същия период на миналата година е регистриран спад от 2.9 на сто на броя кацнали и излетели от столичното летище самолети. Варненското и бургаското летище обаче са обслужили с 14.6% по-малко пътници за периода.

Според шефа на софийското летище Пламен Станчев, отчетеният от аеропорта относително слаб спад на пътникопотока се дължи задържането на броя полети от редовните международни линии и на изпълнените повече туристически чартърни полети от българските превозвачи.

В сравнение с данните за Европейския регион, според които самолетното движение (кацане и излитане) за периода януари - май бележи спад от над 9 на сто, резултатите на софийското летище до момента дават основание за оптимизъм, казва Пламен Станчев, цитиран от БТА.

Освен това в сравнение с първите шест месеца на миналата година броят на пътниците по вътрешните линии се е увеличил с 54 на сто. Това се дължи на Wizz Air България - първият нискотарифен превозвач на местния пазар по линията София - Варна, открита през юли миналата година.

Най-силно засегнати от икономическата криза са полетите на бизнес авиацията, където се забелязва значителен спад от близо 30 на сто за първите шест месеца на 2009 г., отчитат от летището.

Силен е негативният ефект от световната криза при товарните превози. Товарните полети са намалели с около 8 на сто, а обработените товари и поща са по-малко с 16 на сто през първото полугодие на тази година, в сравнение със същия период на предходната. Най-силно това се почувства още през май - с 25 процентно намаление на товарните полети и над 30 спад на товарите.

В резултат от стагнацията на потребителското търсене и драстичното намаляване на корпоративните разходи при деловите пътувания се забелязва известно преориентиране на пътниците към по-ниска класа на пътуване и към полети на нискотарифните авиокомпании.

Пазарният дял на опериращите нискоразходни превозвачи по брой превозени пътници от и до летище София за първите шест месеца на тази година е нараснал до 26.5 на сто в сравнение с 16.5 на сто за същия период на 2008 г.

Споделяне

Още от Бизнес