Кризата в Европа подклажда ксенофобско отношение към бежанците и мигрантите

Кризата в Европа подклажда ксенофобско отношение към бежанците и мигрантите

Положението на бежанците и мигрантите, които търсят спасение от войни и икономически трудности, се влошава в Европа, където финансовата криза и икономиите подклаждат предразсъдъци към чужденците. Това заключение се съдържа в годишния доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" за човешките права, предаде Асошиейтед прес.

В доклада се посочват Гърция и новите ѝ строги имиграционни закони, както и депортирането от Италия на хора, търсещи убежище. В двете страни "Амнести интернешънъл" е установила сериозни проблеми, каза Салил Шети, главен секретар на организацията. Той свързва времената на икономически трудности с ксенофобското отношение към бежанците и имигрантите в някои европейски страни.

Миналата година Гърция въведе закони, които разрешават задържането на нелегални имигранти и бежанци на основания, като например подозрения, че пренасят заразна болест, се посочва в доклада. Друга поправка позволи на полицията да удължава максималния период от три до шест месеца, в които човек, който се опитва да получи убежище, може да бъде задържан, с още 12 месеца.

"От август до края на годината много бежанци и нелегални имигранти, включително голям брой граждани на Сирия, бягащи от конфликта там, се съобщава, че са били държани в много лоши условия в полицейските участъци или са били оставени без подслон" в Гърция, се казва в доклада.

През февруари Европейският съд за правата на човека постанови, че Италия е нарушила международните си ангажименти спрямо човешките права да не връща в родината им хора, за които има риск да бъдат малтретирани там. През септември комисарят за човешките права на Съвета на Европа критикува отношението на Италия към бежанците, мигрантите и търсещите убежище, включително заради риска от потъпкване на човешките права, произхождащ от споразуменията за репатриране на Италия със страни като Либия, Египет и Тунис.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?