Кризата в Гърция разтърси световните пазари

Кризата в Гърция разтърси световните пазари

Цената на еврото на световните валутни пазари продължи да пада за четвърти пореден ден в четвъртък, стигайки до най-ниските от 14 месеца насам 1.28 долара за едно евро, съобщават световните агенциите. Инвеститорите не просто не вярват в скорошното излизане на Гърция от кризата, но се опасяват и от нови сериозни проблеми в цялата еврозона.

Прогнозите за европейската валута са силно негативни. Според някои анализатори е възможно скоро еврото да падне под 1.20 долар и до няколко месеца да стигне 1.15 долара за евро.

Съответният скок на стойността на американската валута доведе до понижаване на цените на суровините. Суровият петрол поевтиня с 6.7 % до 74.58 долара за барел.

Лекият суров петрол, търгуван в Ню Йорк, поевтиня до 76.94 долара за барел. Суровият петрол от Северно море от типа Брент се търгува за 79.56 долара за барел за фючърсни доставки през юни.

Според наблюдатели пазарът е силно повлиян от страха, че проблемите с Гърция може да се разпрострат и върху други уязвими икономики от страните в еврозоната.

Най-голям повод за притеснение освен Гърция предизвикват Испания и Португалия. Бюджетният дефицит на тези две страни е много висок, а промишленото им производство остава на много ниско ниво. През май Португалия ще трябва да заеме от международните пазари около 8 млрд. евро, а Испания – 19 млрд., което изглежда твърде трудно в сегашните условия.

За кратък миг на неконтролируемо разпродаване на акции, индексите на ‘’Уол стрийт” паднаха с почти 9 % в следобедната търговия.

В рамките на по-малко от пет минути, индустриалният индекс ‘’Дау Джоунс” рухна с около 565 пункта и с общо над 1000 пункта през деня. Подобно беше и движението на индексите ‘’Стандарт и Пур” и ’’Насдак”.

Почти точно толкова бързо част от загубите бяха възстановени, като общото понижение беше редуцирано до 4.4 – 4.6 %.

Финансовите министри на страните от Г7 планират да проведат конферентен разговор по-късно в петък за обсъждане на кризата с гръцкия дълг, съобщи японския министър на финансите Наото Кан.

Министърът заяви, че е малко вероятно представителите на най-силните икономики да коментират възможността Г7 да се намеси координирано, за да закупи еврото, което се срива спрямо останалите валути заради страховете, че гръцката криза може да се повтори в други страни.

‘’Не мисля, че ще има молба за намеса”, коментира Кан.

По темата ‘’Гърция” ще дискутират и държавните и правителствени ръководители от Еврогрупата. Те ще се срещнат в петък вечер в Брюксел, за да одобрят официално споразумението за отпускането на двустранни заеми на Гърция от страните от еврозоната и да обсъдят поуките от гръцката криза и бъдещето на еврозоната.

Извънредната среща на ръководителите на 16-те страни от еврозоната ще започне в 20 часа българско време. Безпрецедентният план за спасяване на Гърция предвижда отпускането на 110 милиарда евро за три години, съвместно с Международния валутен фонд. Очаква се днес той да бъде ратифициран от Европейския парламент и от няколко страни от еврозоната - Германия, Италия, както и Португалия, която през последните дни се споменава като една от страните, за която има опасения от разпространение на гръцката дългова криза.

От плана за спасяването на Гърция "зависи бъдещето на Европа", драматично изтъкна тази седмица германският канцлер Ангела Меркел.

Пазарите обаче се съмняват, че Гърция, обзета от социално напрежение, преминаващо в насилие, ще успее да оздрави държавните си финанси. Освен че се опасяват от пренасяне на кризата в Португалия и Испания, те се питат и дали валутният съюз има необходимите средства да разреши тази безпрецедентна криза от основаването си през 1999 година.

Кървавите протести в Атина продължават

Междувременно размириците в Гърция заради суровите мерки на правителството за овладяване на външния дълг продължават.

Гръцката полиция разпръсна в четвъртък със сълзотворен газ неколкостотин души, събрали се пред сградата на гръцкия парламент в центъра на Атина, за да протестират срещу приетите мерки. Протестиращите замеряли полицаите с бутилки и камъни.

Главното полицейско управление на Атина обяви данни за щетите, нанесени от безредиците в четвъртък. Повредени са помещенията на 28 магазина, в три от които са били хвърлени бутилки със запалителна смес. От палежи и погроми са пострадали 12 сгради с офиси, 10 отделения на банки и три хотела, в два от които са избухнали пожари. Разбити са два банкомата, подпалена била будка за вестници, седем автомобила са били повредени, в това число три, които са изгорели напълно. Нанесени са щети на две станции на метрото, повредени са три светофарни уредби и е бил направен опит за погром в православна черква.

Безредиците в Гърция в сряда причиниха смъртта на трима души, а други 44 са пострадали, в това число и 29 полицаи. Местните власти обявиха, че това е бил черен ден за демокрацията. Трите жертви са мъж и две жени, служители на атинската банка, която бе подпалена вчера.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани