"Файненшъл таймс":

Кризата в "Газпром" хвърля сянка върху бъдещето на Путин

Руският монополист може да стане жертва на "шистовата" революция

Кризата в "Газпром" хвърля сянка върху бъдещето на Путин

Руската газова компания "Газпром", която се контролира от държавата, е в криза. Твърде вероятно е тя да стане жертва на революцията в областта на шистовия газ, която е в ход в САЩ.

Това пише Андерс Ослунд от Института за международна политика "Петерсън" в статия в британския вестник "Файненшъл таймс". Той прогнозира, че "шистовата" революция ще има също сериозни последици за руския държавен капитализъм и властта на президента Владимир Путин.

Кризата избухна внезапно. С бума в производството на шистов газ САЩ започнаха да задоволяват нуждите си от суровината. Те надминаха Русия като най-големия производител на природен газ. И което е най-важното, природният газ на САЩ е евтин. Цените му на вътрешния пазар са четири пъти по-ниски от цените, които "Газпром" иска от европейците по своите договори, обвързани с цените на петрола. Подобна разлика в цените не може да съществува дълго.

Промените вече започнаха. Много производители, като Катар например, се подготвяха специално да започнат износ на втечнен газ в САЩ. Сега тези огромни количества втечнен газ се отправят към Европа, където цените на спот пазарите паднаха на половината от средноевропейските цени, предлагани от "Газпром". В Германия руската компания бе принудена да приеме сериозни отстъпки в цените. Продължава обаче да настоява за високи цени в Източна Европа въпреки падането им на пазара.

Рано или късно цената на газа ще трябва да е отвърже от тази на петрола.

Още един удар срещу "Газпром" е започнатото от Европейската комисия разследване срещу компанията за антиконкурентни практики в 8 страни в Централна и Източна Европа. ЕК разследва обвиненията, че е възможно "Газпром" да затруднява свободните доставки на газ в страни членки на ЕС, да възпрепятства диверсификацията на тези доставки и да установява несправедливи цени за своите конкуренти.

Като се има предвид, че ЕК спечели далеч по-неубедителните дела срещу "Майкрософт" и "Интел", победата над "Газпром" изглежда почти сигурна. Като последица руската компания ще трябва да се откаже от сегашната си ценова политика и да намали наполовина цените си в Европа, което ще съсипе приходите и печалбите ѝ.

В първото си изявление по повод разследването на ЕК Владимир Путин демонстрира пълното си неразбиране на пазарната икономика. По думите му ЕС субсидира страните от Източна Европа и сега иска да прехвърли част от това бреме на гърба на Русия. Той добави, че цените на "Газпром" са пазарни и че в продължение на десетилетия никой не ги е поставял под въпрос.

Но, както отбелязва "Файненшъл таймс", сега ЕК ги поставя под въпрос. И колкото по-дълго Путин игнорира реалността, толкова по-дълбока ще е кризата за "Газпром"

И без тези проблеми, за "Газпром" нещата не вървят добре. През 2011 г. "Газпром" стана най- печелившата компания в света с 46 млрд. долара декларирана печалба – макар анализатори да са уверени, че 40 млрд. долара просто са изчезнали заради корупция и обща неефективност на системата. Капитализацията на компанията през май 2008 г. беше 365 млрд. долара, сега е 120 млрд. долара.

"Газпром" дълго време беше основната "дойна крава" за Кремъл в случай на недостиг на средства. Сега тя е празна. Властите са принудени да ограничават своите мегапроекти – така например бе замразена разработката на Щокманското находище.

Сега е ред на "Южен поток" - нерентабилният и твърде скъп газопровод през Черно море, както и замразяването на проекта за небостъргач в Сантк Петербург, който трябваше да е новият главен офис на компанията.

Това обаче едва ли ще се окаже достатъчно. Зле функциониращото бившо съветско газово министерство, каквото на практика е "Газпром", ще трябва да бъде раздробено на независими компании.

Колапсът на "Газпром" изглежда вероятен и с него приходите в руската хазна ще се свият чувствително, а това ще излезе скъпо на Путин. Правителството неизбежно ще трябва да започне реформи и приватизация. Ако дори "Газпром" е нежизненоспособен, то коя от държавните компании може да оживее?

Рухването на "Газпром" ще нанесе унищожителен удар върху модела на държавен капитализъм на Путин, прогнозира авторитетният икономист, припомняйки мнението на редица западни и руски анализатори, че Русия ще се реформира едва когато цените на газа паднат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес