Проруските активисти не са напуснали окупираната сграда, пред нея маскирани и въоръжени лица издигат барикади

Кризата в Луганск продължава

Според вътрешния министър ситуацията в Източна Украйна може да бъде уредена до две денонощия

Кризата в Луганск продължава

Първоначалните съобщения, че напрежението в украинския град Луганск е спаднало, след като проруските сили, окупирали в неделя с щурм местната Служба за сигурност на Украйна (ССУ) и взели намиращото се там оръжие, са напуснали окупираната сграда, се оказаха преждевременни.

Същевременно проруски активисти са изградили палатков лагер срещу сградата на ССУ, като край някои от палатките са закачени руски знамена.

Демонстрантите, много от тях с качулки или маски, продължават да издигат барикади с автомобилни гуми, дървени щайги и чували с пясък и приготвят коктейли "Молотов". Някои от тях държат автомати "Калашников", предаде Ройтерс.

Щабът на проруските "антимайдановци" опроверга съобщенията, че протестиращите са напуснали сградата. Според ръководството им там са събрани в момента над хиляда души, предаде ро-късно ИТАР-ТАСС.

"Никой не си е тръгвал от сградата. Твърденията, че са излезли 50 души, са дезинформация. Упълномощили сме група наши представители - юристи, офицери, хора с мирни професии. Те участват в преговори", разказал по телефона за агенцията човек от протестния щаб, представил се като Михаил.

Според него последната среща между "антимайдановците" и представител на властите в Украйна се е състояла в 04.00 ч. сутринта киевско (и българско - б. р.) време. По думите му преговорите "вървят конструктивно" и вече е договорено щурмът на сградата временно да спре.

Има и споразумение "съдебните решения, листовките на лекарствата и други да са на руски език. Разбрахме се да започне обективно разследване на събитията на Майдана с участтието на международни наблюдатели", казал той.

"Разговаряхме с първите ръководители на Украйна. Пристигна Тигипко (Сергей Тигипко, депутат и кандидат-президент, б. р.), видя, че тук няма заложници, нито представители на Руската федерация. Не разговаряме с депутати, разговаряме с изпълнителната власт", посочил събеседникът на агенцията.

Според него проруските активисти в Луганск преговарят в момента за възможността нов закон да предостави на отделни украински региони повече управленски пълномощия. "Трябва да има прозрачни и ясни механизми. Не президентската администрация да назначава, а хората по места да назначават" местни ръководители, заявил Михаил.

Въпросът за референдум с оглед федерализация на Украйна остава според него на заден план, защото организацията на вота може да отнеме доста време, а "решенията трябва да се вземат сега". Насрочена била нова среща с властите.

През нощта украински медии съобщиха, цитирайки депутата от парламентарната група на Комунистическата партия на Украйна Спиридон Килинкаров, че двама представители на активистите, намиращи се в сградата, са били делегирани за преговори с представители на властта.

По-късно в сряда ИТАР-ТАСС разпространи още едно свидетелство. Според него протестиращите, окупирали офиса на ССУ в Луганск, поискали референдум за федерализация на страната и честно разследване на събитията на площад "Независимост" в Киев. Това съобщил участник в акцията, представил се пред изданието "Луганск. Коментари" като Василий от град Красний Луч, Луганска област.

"Необходим е референдум по въпроса за федерация. Второ, открито и честно да се разследват събитията на площад "Независимост" в Киев. На първо място разстрелът на хора от снайперисти", заявил той. Исканията включват и амнистия за всички участници в окупацията на сградата в Луганск, застрашени от 5 до 15-годишни присъди.

Василий потвърдил, че хора, наречени от него "слабото звено", са напуснали сградата на ССУ. Той опровергал съобщенията, че става дума за заложници.

"Тези, които напуснаха, не бяха готови да останат да се бият", казал Василий. Според него "войниците му" ще продължат борбата, докато се организира референдум за независимост на Луганск от Киев.

"Разбира се, трябва да помолим Русия да ни позволи да се присъединим към нея", казал той и добавил, че се надява на помощ от руския президент Владимир Путин.

Украинската армия е изпратила бронетранспортьори в Луганск от Днепропетровск, съобщи украинската телевизия "1 + 1", цитирана от ИТАР-ТАСС. Засега не е известно къде са разположени военните машини нито броят им.

През последните дни в проруските региони Харков, Донецк и Луганск се провеждат акции на протест с искане за получаване на по-широка автономия на трите региони. Проруските активисти оправдават действията си с това, че не признават властта на назначените от Киев нови губернатори на районите.

Вътрешният министър: Ситуацията може да бъде уредена до две денонощия

Ситуацията в Луганска, Донецка и Харковска област на Източна Украйна, където имаше масови митинги, може да бъде уредена в близките 48 часа с политически или силови средства. Това заяви преди заседание на украинското правителство и. д. Министър на вътрешните работи Арсен Аваков.

"Според мен решение на кризата ще бъде намерено до 48 часа", каза министърът . "Има два варианта, два полюса – политическо уреждане и силово. Готови сме и на едното, и на другото. Въпросът е само, че според мен, всичко трябва да става така, както стана в Харков", каза той.

Вчера в резултат на, определена като "антитерористична", операция на вътрешното министерство в Харков бе опразнена от протестращи привърженици на федерализацията на Украйна сградата на областната администрация. Задържани бяха 70 души.

Министърът каза, че режимът на операции на МВР в трите източни области не е отменен и всеки момент може да бъдат извършени "планираните действия".

Проруските активисти в Украйна, окупирали административни сгради в източните градове Харков, Луганск и Донецк, не постигнаха заявените си цели, пише руският в. "РБК дейли". Идеята в тези региони да бъдат провъзгласени "народни републики" и да се проведат референдуми за самоопределение се провали. Самопровъзгласеният парламент на "Харковската народна република" е арестуван в пълен състав. Властите преговарят с протестиращите, в чиито ръце остават само Донецката областна администрация и областният офис на Службата за сигурност на Украйна в Луганск, посочва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят