Кризата в най-голямата опозиционна сила в Турция се разраства

Кризата в най-голямата опозиционна сила в Турция се разраства

Вътрешнопартийната криза в най-голямата опозиционна сила в Турция остава водеща тема на турските вестници и във вторник. "Спор за креслото в НРП" (Народнорепубликанската партия), пише в. "Карар". "Индже развя байрака", гласи заглавието на вестника, който твърди, че кризата в опозиционната формация не само не затихва, но и се разраства.

Кризата се породи след президентските и парламентарни избори на 24 юни, на които кандидат-президентът на НРП Мухаррем Индже получи 30.6 процента от гласовете - със седем процентни пункта повече от гласовете за партията. Резултатите предизвикаха призиви от страна на членове и симпатизанти на НРП за оставката на лидера на партията Кемал Кълъчдароглу. Индже беше съперник на Кълъчдароглу за лидерския пост в НРП на два предишни конгреса.

"Карар" пише, че Мухаррем Индже е изпратил вчера послание на лидера на НРП да свика извънреден конгрес и да напусне поста си на председател. "В противен случай организацията ще разреши проблема", заплаши той. Отговорът на Кълъчдароглу пък гласял: "(Индже) Проявява неуважителност".

"Вътрешна война в НРП", пише и в. "Акшам", цитиран от БТА. Изданието отбелязва, че историята се повтаря осем години по-късно, а самият Кълъчдароглу е направил предложение на предишния лидер на партията Дениз Байкал, каквото самият той сега получил от Индже, а именно да бъде почетен председател. Преди осем години, в разгара на секс скандал с участието на Байкал, Кълъчдароглу първо обявил, че няма да се кандидатира за председателския пост, но няколко дни по-късно издигнал кандидатурата си и предложил на Байкал да стане почетен председател.

"Акшам" разкрива, че кавгата в НРП е започнала много по-рано. Така например, Кълъчдароглу се е съпротивлявал срещу издигането на Индже за кандидат-президент и дори бившият президент Абдуллах Гюл, който произхожда от проислямската Партия на справедливостта и развитието, е бил предпочитан от лидера на НРП за кандидат на светската формация. По време на предизборната кампания Кълъчдароглу и Индже така и не застанали един до друг, а след изборите Кълъчдароглу омаловажи резултата на Индже и обяви, че той не е постигнал очакваното, т.е. не е бил успешен кандидат, пише вестникът.

"Сабите в НРП бяха извадени", отбелязва и в. "Сабах". Макар първоначално да твърдеше, че не е кандидат за председателския пост в НРП и че няма да иска да бъде свикан конгрес, вчера Индже започна "война за креслото" и отправи изненадващо предложение на Кълъчдароглу: да стане почетен председател, а самият Индже да поеме лидерската позиция, обобщава вестникът. Кълъчдароглу запази мълчание пред хвърлената ръкавица на Индже, но нарече поведението му "политическо неуважение".

Споделяне
Още от Свят