Кризата в НАТО няма да отложи войната срещу Ирак

Кризата в НАТО няма да отложи евентуална военна операция в Ирак, каза днес американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, цитиран от световните агенции.

Той направи това изявление след като Франция и Белгия блокираха планирането в НАТО за защита на Турция - единственият член на Алианса, който граничи с Ирак - в случай на евентуална военна операция.

Подготовката на операцията ще продължи на базата на двустранни споразумения, ако НАТО не одобри общ план за действие, каза Ръмсфелд.

За пръв път в историята на НАТО Анкара официално поиска консултации в рамките на НАТО като се позова на член 4 от Вашингтонския договор, който предвижда консултации между страните-членки, когато някоя от тях смята, че е застрашена териториалната ѝ цялост и сигурност.

Франция и Белгия, заедно с Германия обаче твърдят, че НАТО все още не бива да избързва с взимането на решение за военно планиране, тъй като мирните възможности не се изчерпани и НАТО не бива да влиза "в логиката на войната".

Трите държави наложиха вето на американските искания НАТО да окаже военна подкрепа на Турция в случай на война срещу Ирак един час преди да изтече поставения от Алианса срок за мълчаливо съгласие.

НАТО отново не можа да вземе решение за Турция

Днешното извънредно заседание на Постоянния съвет на НАТО не успя да преодолее разцеплението между страните членки и за утре е насрочено ново заседание, съобщи Асошиейтед прес.

Вашингтон отговори на европейското вето по възможно най- твърдия начин.

Ръмсфелд определи ветото като "грешка" и отбеляза със съжаление, че трите държави са в остро несъгласие с останалите съюзници в Алианса. Той обаче добави, че това развитие не означава край на НАТО. "Не е задължително всеки да се съгласява с всичко", добави Ръмсфелд.

Разцеплението дойде в решителната седмица на иракската криза, преди представянето на новия доклад на оръжейните инспектори в петък.

Днешното вето на Белгия, Франция и Германия беше удар за Турция, която се обвърза с Вашингтон независимо от съпротивата вътре в страната.

Според турския външен министър, обаче, споровете са повече по въпроса за момента на действие, а не по същество. "Трудностите могат да бъдат преодолени, защото няма разминаване по съществото на проблема", казва той, цитиран от Би Би Си.

Генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън не отрече, че блокирането в НАТО е сериозен проблем, но изрази увереност, че решение ще бъде намерено. "За съжаление все още сме на етап, когато не можем да намерим консенсус", каза Робъртсън след днешното заседание.

Според кореспондента на Би Би Си в Брюксел конфликтът между САЩ и държавите, които Ръмсфелд нарече "стара Европа", може да се окаже дългосрочна заплаха за солидарността в НАТО.

Предупреждавайки за евентуалното вето в НАТО, американски официални представители вече изразиха своето раздразнение, окачествявайки го като "срамно" и "непростимо".

По-късно днес белгийският министър на отбраната изрази готовност да се обсъди искането на Турция. "Като съюзник на Турция в НАТО Белгия е длъжна да участва в проучването на такова искане", подчерта Андре Флао.

Той каза, че в белгийския Генерален щаб са започнали да проучват възможностите за изпращане на сини каски в Ирак в съответствие с новия френско-германски план за уреждане на иракската криза.

Русия съгласна с френско-германския план

Междувременно днес ръководителите на две от държавите с право на вето в Съвета за сигурност - Франция и Русия, обсъждат френско - германския план за увеличаване броя на оръжейните инспектори в Ирак.

След визитата си в Германия в неделя Владимир Путин се обяви в подкрепа на инициативата и посочи, че Русия, Франция и Германия имат обща позиция по иракската криза.

Бликс: Няма нужда от "сини каски" в Ирак

В същото време двамата главни оръжейни инспектори на ООН дадоха предпазливо-оптимистична оценка за това как Ирак изпълнява задълженията си по разоръжаването. След посещението си в Багдад Ханс Бликс посочи, че има сигнали за подобряване на сътрудничеството, макар да няма "прелом".

Той обаче е категоричен, че ключовият проблем не е да се увеличи броя на оръжейните инспектори, а Ирак да започне да сътрудничи активно на инспекциите.

Бликс посочи, че е добре да се даде повече време за работа на инспекторите.

Междувременно Ирак официално съобщи, че приема използването на разузнавателна самолети Ю-2за полети над негова територия и поема ангажимента идната седмица да забрани използването на оръжия за масово унищожение.

Това се казвало в писмо на Багдад до оръжейните инспектори на ООН, предаде АП, цитирайки иракския посланик в световната организация Мохамед ад Дури.

По-рано днес говорител на генералния директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи съобщи, че Ирак се е съгласил да позволи на оръжейните инспектори да изследват обекти, където се твърди, че са били унищожени химически и биологически оръжия.

Споделяне

Още от Свят