Кризата в Португалия се задълбочава

Анибал Каваку Силва

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва предложи на управляващата коалиция и социалистите в опозиция спешно да се споразумеят по плана за реформи, които са условие за отпуснатия отвън спасителен кредит, предаде Ройтерс.

По думите на президента многопартийният договор трябва да включва дата за предсрочни избори, чиято подготовка да съвпадне с планираното за юни 2014 г. излизане на страната от аварийния режим и връщането ѝ на пазарите. Ако правителството успее да свърши това в срок, следващите (редовни) избори в Португалия ще бъдат в края на 1915 г., отбелязва агенцията

Миналата седмица в управляващата коалиция на Социалдемократическата и Народната партия избухна спор след оттеглянето на външния министър Паулу Порташ от младшия партньор Народната партия. Конфликтът вътре в коалицията заплашва мерките, предвидени от кредитната линия от 78 милиарда евро, отпусната от ЕС и МВФ. Премиерът Педру Пасуш Коелю предложи да направи Порташ свой вицепремиер, за за бъде сложен край на политическата криза.

По-рано вчера от ръководството на португалската централна банка предупредиха, че "инциденти" като политическа криза вероятно ще предизвикат "свръхреакция на пазарите". А в изявлението си президентът Каваку Силва заплаши, че произвеждането на предсрочни избори сега ще отложи до март приемането на бюджета за 2014 г., което крие риска, че на Лисабон може да се наложи да поиска втори спасителен кредит.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа