Кризата в развитие: Експертно правителство вместо предсрочни избори?

Какво се случва в деня на "Великото народното въстание" срещу властта

снимка: БНР

Какъв изход се очертава от политическата криза в деня на общонационалния протест "Велико народно въстание" срещу опита на управляващите да задържат властта чрез нова конституция и свикване Велико народно събрание? 

В сряда, първия ден след лятната им ваканция, депутатите бяха посрещнати от многохиляден протест – 56-ти поред, с искания за оставката на правителството и главния прокурор.

От ГЕРБ обаче отново заявиха, че приоритетът им за тази сесия е извървят процедурата за свикване на Велико народно събрание (ВНС). Като начало им трябват 120 подписа, за да внесат проекта си за нова конституция. До сряда следобед те имаха 104 – тези на депутатите от ГЕРБ и НФСБ. В последния мометн ВМРО промени позицията си и подписа законопроекта, въпреки че не всички техни искания бяха приети. Партията на Каракачанов е договорила подкрепа от ГЕРБ за свикване на референдум, на който хората да отговорят дали искат да бъде въведен образователен ценз за гласуване, дали да се върне задължителна наборна служба, както и дали правомощията на президента да бъдат разширени.

Останалите до 120 подписа бяха осигурени от независими депутати, както и от народни представители от "Воля". 

Въпреки че ГЕРБ успя да си набави подписите, упражнението с новата конституция става безпредметно, тъй като за свикването на ВНС е необходима подкрепата на 160 народни представители, което няма как да се случи без гласовете на БСП и ДПС, които обявиха, че няма да подкрепят.

Вероятно най-важното развитие дотук е, че ДПС обяви за свой приоритет съставянето на експертен антикризисен кабинет, който да изготви спешни мерки и да организира честни и свободни избори.

Същата позиция изрази и партия "Воля", чиито политически позиции обикновено са функция на външен натиск. Досега 12-те депутати на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки осигуряваха гласове за управляващите в критични моменти, същото правеше и ДПС (25 депутати). В сряда обаче "Воля" заяви, че най-доброто за държавата е парламентът да излъчи народно правителство от професионалисти и експерти – същото което иска и ДПС.

Това означава, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" остават без мнозинство не само за нова конституция, но и за прокарването на закони и решения в парламента, освен ако не се пазарят за всеки конкретен случай с деветте независими депутати. Като се има предвид, че "Атака" бе проводник на политическата воля на ДПС в сегашното правителство, включително кадрово, мнозинството на ГЕРБ и ОП изглежда обречено. 

Източници, близки до управляващата коалиция, заявиха пред Mediapool, че правителството действително обсъжда вариант да подаде оставка и да се състави експертен кабинет. 

От премиера Бойко Борисов зависи дали при това положение ще подаде оставката, за която призовават антикорупционните протести и ще се върви към предсрочни парламентарни избори, но организирани от служебно правителство на президента Румен Радев. Това е сценарият, който управляващите искаха да избегнат чрез предложението за нова конституция и ВНС.

Другият вариант е Борисов да склони ГЕРБ да участва в поисканото от ДПС експертно правителство.

Преди ден премиерът каза, че отказът на ДПС да подкрепи нова конституция е сценарий на БСП, Доган, президента, "Демократична България" и олигархията, за да падне ГЕРБ от власт, да има насипен парламент и кабинет "Орешарски".

Ако ГЕРБ склони на експертно правителство, ще избегне служебен кабинет на Румен Радев, но ще получи официална коалиция с ДПС. Политическата цена ще е висока, но ако Борисов реши да я плати, това ще е знак, че по този начин иска да договори гаранции за себе си срещу политически линч и наказателно преследване.

При такава развръзка на политическата криза обаче протестите няма да спрат.

*Очаквайте подробности 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?