Кризата в Сирия достигна Ливан

Очаквано кризата в Сирия стигна до Ливан и много държави, включително България, призоваха гражданите си да напуснат, ако обстановката там продължи да е влошава.

Напрежението в Ливан ескалира след серия отвличания на десетки сирийски граждани сунити, съобщиха световните агенции.

Отвличанията са дело на ливански шиитски клан, който отмъщава за отвличането на негов член в Сирия. Говорител на клана Ал Мекдад обяви пред журналисти, че в Бейрут и в долината Бекаа в източната част на Ливан са били отвлечени над 50 сирийци и един турски граждани. Вчера саудитското посолство обяви, че сред пленените има и саудитец.

"Ще има още отвличания. Ще започнем да отвличаме граждани на всички арабски държави, които подкрепят бунтовниците в Сирия, ако нашият брат не бъде освободен", заявил говорител на клана, цитиран от ДПА.

Кувейт предупреди още на 21 май своите граждани, че е опасно да пребивават в Ливан заради вероятността от разпространяване на сирийския конфликт на територията на тази страна.

Подсилена беше охраната на посолствата на Катар, Саудитска Арабия и Турция - основните съюзници на сирийските бунтовници. Саудитска Арабия, Катар и Кувейт препоръчаха на гражданите си да напуснат Ливан. Докато обстоятелствата около отвличането се изясняват, събитията отразяват уязвимостта на Ливан за резониращото насилие от Сирия. Разкъсваното от разногласия ливанско правителство, което често не иска да се конфронтира с частните милиции, вече беше разтърсено от стълкновения между поддръжници и противници на сирийското правителство, особено край границата.

Нито полицията, нито армията реагираха на отвличанията, а властите не казаха и дума дори когато шиитски милиции блокираха пътя за бейрутското летище. Според някои анализатори отвличанията може да са само началото.

"Възможно е да се приближаваме към хаос и невъзможност за контролиране на положението със сигурността“, казва ливанският анализатор Талал Атриси пред "Ню Йорк таймс"

Отвличанията са един от най-ясните признаци, че сирийският конфликт започва да надхвърля границите на страната и да дестабилизира и съседните на Сирия страни, отбелязва в.
"Вашингтон пост", цитиран от БТА.

При сътресенията в Сирия Ливан е в опасност, пише в. "Гардиън". От всички арабски държави малък Ливан винаги е бил най-изложен на влиянията на по-големите страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят