Кризата в Украйна приключи с насрочване на нови избори

Кризата в Украйна приключи с насрочване на нови избори

С насрочване на предсрочни парламентарни избори за 30 септември, приключи поредната политическа криза в Украйна, предадоха световните агенции. Това съобщи рано в неделя президентът на страната Виктор Юшченко след осемчасови консултации, в които участваха премиерът Виктор Янукович, председателят на Върховната Рада Олександър Мороз, опозиционния лидер на организацията БЮТ Юлия Тимошенко, бивш поддръжник на Юшченко, лидерът на пропрезидентската партия "Наша Украйна" Вячеслав Кириленко и секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Иван Плюшч.

В съвместно изявление за пресата украинските лидери обявиха за приключването на политическата криза в страната. “Намерихме пътя един към друг и демонстрирахме, че сме демократически сили”,заяви Юшченко пред журналисти.

Според начертания план украинският парламент трябва да се събере на 29-30 май, за да гласува пакет от политически и икономически закони, които да позволят на държавата да излезе от кризата. Първият документ ще е за провеждането на извънредните парламентарни избори, вторият – за влизането на страната в Световната търговска организация.

След това е предвидено да се съберат политическите сили, за да решат за провеждането на изборната кампания, за да може да се подпише указа от президента за насрочването на новите парламентарни избори.

Виктор Юшченко вече два пъти подписва укази за предсрочното разпускане на Върховната Рада. На 2 април той насрочи избори за 27май, а на 26 април вотът бе решено да е н а 24 юни. И двата указа обаче бяха оспорени в Конституционния съд.

Кризата се изостри значително тази седмица, след като президентът уволни главния прокурор, който отказа да напусне поста. Това предизвика сблъсък между представители на силите на реда, лоялни на премиера и на президента. Формален повод за уволнението на Святослав Пискун бе фактът, че той няма право според конституцията да бъде едновременно депутат и главен прокурор.

В петък украинският президент обяви с указ, че поема командването на вътрешните войски, които са на подчинение на МВР. Премиерът Виктор Янукович и неговата Партия на регионите остро се противопоставиха на указа като неконституционен.

Преговорите в секретариата на президента започнаха в събота, като в началото в тях участваха само Юшченко и Янукович, които разговаряха около два часа. Вторият етап на консултациите започна в разширен състав късно вечерта.

Още един от постигнатите компромиси, за които съобщи в неделя премиерът Виктор Янукович, е решението за ненамеса в действията на правоохранителните и съдебните органи и обезпечаването на тяхната ефективна работа.

Според Олександър Мороз предсрочните избори не са най-добрия вариант, но са оптималният начин за изход от кризата за настоящия момент.

Споделяне

Още от Свят