Кризисни консултации в Италия след оставката на Проди

Кризисни консултации в Италия след оставката на Проди

Италианският президент започва кризисни консултации с политическите сили, за да се разбере дали Романо Проди, който подаде оставка от прмиерския пост след 9 месеца на власт, може да продължи да управлението или трябва да бъде сменен.

Проди подаде оставка в сряда след като загуби само с два гласа важен външнополитически вот в горната камара на парламента.

“Другари, ходете си у дома”, призова от първата си страница десният всекидневник “Ил Джорнале”, който се ръководи от брата на медийния магнат и бивш премиер Силвио Берлускони. Берлуксони се надява да се върне на власт при евентуални предсрочни избори.

Лявоцентристки коалиционни партньори на Проди се противопоставиха в парламента на присъствието на италиански войски в Афганистан и плановете на САЩ да разширят своя военновъздушна база Виченца в Италия.

В четвъртък, преди началото на консултациите, те заявиха, че биха подкрепили ново правителство на Берлускони.

Проди ще остане временно на поста си като служебен премиер.

Кореспонденти прогнозират, че въпреки отслабените си позиции, Проди ще получи ново предложение за съставяне на правителство и нов мандат за управление. Ако това не стане, президентът ще бъде принуден да състави временно правителство от технократи, които да проведат необходимите реформи на пенсионната система и да изработят бюджета за следващата година.

В по-дългосрочен план, експертите смятат, че Проди, който е известен като практикуващ католик, може да покани някои християндемократи от опозицията, споделящи неговите възгледи, и да направи опит да се отърве от нереформираните комунисти, които му създават сегашните проблеми.

По време на парламентарния дебат в сряда външният министър Масимо Д’Алема настоя сенаторите да одобрят необвързващ документ, за да продължи финансирането на италианския военен контингент в Афганистан, който наброява 1900 войници, както и САЩ да разширят базата си в Италия. Той изтъкна, че единството е от изключително важно значение за Италия, която трябва да възстанови ролята си на международната сцена.

Той получи 158 гласа “за”, с два по-малко от нужното мнозинство, докато 136 представители на дясната опозиция се обявиха “против”. Други 24 сенатори се въздържаха.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?