Кризисни преговори в ЕС за съдбата на глифозата

Кризисни преговори в ЕС за съдбата на глифозата

Разговорите по възобновяването на лиценза на широко използвания хербицид глифозат в Европа продължават, след като представителите на страните членки на ЕС в експертната комисия не успяха да постигнат съгласие в сряда и гласуването бе отложено.

Фермерите и селскостопанските фирми се надяваха срещата на националните експерти в Брюксел да доведе до някаква яснота за бъдещето на хербицида, който според тях е от жизненоважен за защита на всички насаждения, предаде сайтът "Политико".

Както се очакваше, влиятелни страни като Франция, Италия, Австрия и Белгия отхвърлиха в неформално гласуване предложението на Европейската комисия за възобновяване на лиценза на хербицида.

Един от най-големите стратегически проблеми се оказва това, че германският канцлер Ангела Меркел, която подкрепя възобновяването на лиценза, се натъква на съпротива от германската партия Зелените, с която води преговори за нова правителствена коалиция.

Политическото напрежение около глифозата нарасна драматично този месец, когато френският президент Еманюел Макрон се обяви против 10-годишен лиценз и призова да бъдат намерени алтернативи. Белгия също настоява за постепенен отказ от този хербицид.

В резултат на цялата политическа кавга по темата, делегатите на 28-те страни членки в експертната комисия не успяха да постигнат консенсус за 7-годишно, 5-годишно или 10-годишно подновяване на лиценза, което хвърли в шок европейските селскостопански производители, които твърдят, че няма други алтернативи освен глифозата.

Следващият опит да се намери консенсус ще е на среща в началото на ноември, само две седмици преди лицензът на препарата да изтече на 15 декември.

Глифозатът е сред най-използваните в света активни вещества в хербицидите и действа, като пречи на растежа на плевелите. Той е съставка на хербицида "Раундъп" (Roundup) на "Монсанто" (Monsanto). Ползва се широко в селското стопанство по цял свят, включително при растенията в домашни и градски условия.

През 2015 година Световната здравна организация постави веществото сред "възможно канцерогенните". Европейската агенция за безопасност на храните не е идентифицирала опасност хербицидът да предизвиква рак.

В проучване от март Европейска агенция по химикали (ECHA) посочи, че глифозатът не трябва да бъде класифициран като вещество, предизвикващо рак.

Франция е готова да приеме четиригодишно удължаване на лиценза за използване на глифозата, за да се постигне консенсус сред страните членки на ЕС, каза по-късно в сряда говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер, цитиран от Ройтерс.

Франция подкрепяше тригодишно удължаване на разрешителното, но би могла да се съгласи с евентуално предложение на Европейската комисия за удължаване с четири години, уточни пред репортери Кастанер.

Въввторник следобед ЕК изненадващо обяви, че иска да продължи лиценза с 5 до 7 години, вместо с 10, както настояваше досега.

Европа е в трудно положение, защото или трябва да вземе непопулярно решение за продължаване на лиценза, или да го отмени и да се изправи пред възможно дело от страна на "Монсанто" за необосновано ограничаване на достъпа на пазара на ЕС.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734