Кризисното чистене на София ще струва 10 млн. лв. от резерва за бедствия

Правителството отпусна в четвъртък 10 млн. лв. за кризисното почистване на столицата. Регламентът за обезщетяването на "мобилизираните" 5 фирми обаче крие много неизвестни.

Парите ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г..

Ще се заплати събирането и извозването на боклука до сметището в Суходол; миенето и метенето на булеварди, улици, тротоари, площадки, спирки и др.; товаренето и извозване на едрогабаритни отпадъци до сметище Враждебна; дезинфекцията на съдовете за битови отпадъци.

По-късно Националният кризисен щаб (НКЩ) обяви и схемата, по която ще се компенсират петте фирми, сред които и изгоненият от общината концесионер "Новера".

Събирането и извозването на тон отпадъци до Суходол ще е 20.74 лв., а до сметище Враждебна – 5.66 лв. за кубик. Не е ясно обаче как ще се компенсират километрите, преминати от камионите до сметищата.

Ръчното миене на улици, булеварди, площадки и др. ще струва - 18.05 лв. за декар, а ръчно метене на улици, тротоари, спирки и др. – 2.95 лв. за декар. Товарене и извозване на едрогабаритни отпадъци до сметище Враждебна – 5.66 лв. за кубик. Дезинфекция на съдове за битови отпадъци – 0,09 лв. на съд.

За сравнение "Титан АС", която е сред осемте фирми на договор за почистване с общината, извършва ръчно метене за 8.29 лева на декар и миене за 46 лева на декар. На "Чистота Искър" общината плаща по 8 лв. за ръчно метене на декар и 46 лв. за миене на декар улица.

Столична община оправдава по-високите цени на наетите от нея фирми с факта, че договорите им са само за 15 месеца и те трудно биха избили направените инвестиции за толкова кратък период. Контрактите бяха сключени преди около месец, когато София действително беше затънала в боклук след отказа на "Новера" да чисти заради неуредени отношения с "Московска" 33.

Зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска заяви пред Меdiapool, че цените, по които правителството ще плаща на петте фирми, се доближават до тези, които "Новера" оспорваше като крайно ниски и искаше да бъдат ревизирани, а след общината ѝ отказа, спря да чисти.

Справка показа, че цените на НКЩ са наистина близки до тези, на които е чистила "Новера" и дори са по-ниски. Фирмата ДИТЦ, собственост на стария концесионер, е извършвала ръчно метене за 4.60 лева на декар и е миела за 34 лева на декар, а ВОЛФ е извършвала същите дейности съответно за 4.10 на декар и 30 лева на декар.

Според Бояджийска е странно, че бившият концесионер се е съгласил да чисти на тези цени. "Ако държавата ще плаща на "Новера" по тези цени и фирмата е доволна, то тогава да оттегли предявения иск към Столична община за неизплатени суми", коментира Бояджийска.

Според нея като цяло цените на НКЩ и тези, по които Столична община заплаща на фирмите, с които е сключила договори, са несъпоставими. "За извозването на боклука ние работим по сложна методика, за която са направени инвестиции, което оскъпява услугата. Също така за отпадъците, които извозват фирмите, наети от щаба нямам информация каква част боклука реално е за депото в Суходол, дали е генериран на територията на София, неясно е какви са разходите, които се правят", коментира Бояджийска.

"Без да е ясно какви разходи и инвестиции стоят зад тези числа, е трудно те да бъдат коментирани. Няма информация за това какви са разходите за гориво, работни заплати, застраховки и осигуровки на наетите служители", посочи Бояджийска.

Единственият коментар на говорителя на "Новера" Димитър Димитров пред Mediapool бе, че в случая "не може да става въпрос за пазарлък" и фирмата приема това, което ѝ се дава. Той отклони въпроса дали тарифата на кризисния щаб ще доведе до печалба или загуба на дружеството.

Кризисният щаб съобщи още, че продължава да настоява да получи от Столична община договорите със сегашните изпълнители на поръчката за сметосъбиране и сметоизвозване в 24-те столични района, както и договорите с техните подизпълнители.

Това е начинът да може да бъде направено обективно и прозрачно сравнение на цените за различните видове дейности по почистването и хигиенизирането на столицата, казват от НКЩ.

В четвъртък от Върховния административен съд (ВАС) съобщиха, че внесената от Столична община жалба срещу решението на МС "за неотложни мерки за преодоляване на кризата в сметосъбирането на територията на Столичната община и отстраняване на екологични щети" не спира изпълнението му. Самата жалба ще бъде разгледана на открито заседание на съда на 27 април.

Споделяне

Още по темата

Още от България