Кроежи за провал на коалицията ДСБ-СДС

Кроежи за провал на коалицията ДСБ-СДС

В четвъртък вътрешните противници на Димитров се събраха в столичния хотел "Шипка", за да обсъждат съвместни действия на отпор и преврат в партията, научи Mediapool от отлично запознати източници в СДС.

"Заверата" е организирана преди заседанието на Националния съвет в петък, когато се очаква атака поне по три направления – срещу председателя на предизборния щаб Найден Зеленогорски, срещу условията в коалиционното споразумение с ДСБ и срещу лидера на партията Мартин Димитров, твърдят източниците.

Според тях крайната цел е да се провали дясната коалиция или поне да се дискредитира, като избирателите на СДС бъдат силно разколебани и вместо с предизборната кампания, екипът на Мартин Димитров да се занимава само с гасене на вътрешнопартийни пожари.

Според сини депутати организатори на неформалната среща са зам.-председателят на СДС Пламен Радонов и областният шеф на СДС-Смолян Иван Кънев. "Не организирам нищо", заяви по телефона пред Mediapool Пламен Радонов, без да уточни дали участва в срещата.

Според неофициална информация "логистично" срещата се осигурява от председателя на СДС – Смолян Иван Кънев, бивш директор на фирма "Пиринхарт", отстранен след като дружеството сменя собствеността си в края на 2007 г. Дотогава в управлението на фирмата той е участвал по различно време заедно с Костадин Любенов Юруков, брат на бившия лидер на СДС и съсобственик на "Спетема кафе" Пламен Юруков. Дотогава собственици на "Пиринхарт" са групи физически и нефизически лица с регистрация у нас и във Великобритания, които участват в стотици компании в България и в чужбина с най-разнообразен предмет на дейност – от строителство и търговия със земи до финансово посредничество и детективска и охранителна дейност.

Кънев е ангажирал места в софийския хотел "Шипка" (част от комплекса на МО).

Иван Кънев обаче каза пред Mediapool, че не знае за такава среща. "Не участвам в организирането ѝ. Утре, живот и здраве, ще присъствам на Националния съвет. Позицията ми по коалицията между СДС и ДСБ е отдавна известна и прозрачна – не желая такава коалиция и по този начин", каза лидерът на смолянската организация.

Той е особено недоволен от разпределението на водачите в изборните листи между двете партии, което е 60:40 в полза на СДС и според което начело на листата в Смолян ще е представител на ДСБ.

Депутати от парламентарната група на СДС казаха пред Mediapool , че по време на срещата ще се обмисля план за бламиране на избора на Мартин Димитров за партиен лидер, както и ще се набележат процедурните възможности за преформулиране на коалиционното споразумение с ДСБ.

Източници от синята партия казаха, че на срещата са забелязани Пламен Радонов, Иван Колчаков, Марио Тагарински, Димитър Димитров и др. На заседанието на Националния съвет в петък Мартин Димитров ще постави за обсъждане целия текст на споразумението. То предвижда предимство за СДС при водачите на общите листи на изборите за Народно събрание, както и първата позиция в общата листа за Европейски парламент.

До този момент основната съпротива в партията от общо участие на десните в следващите два вота се води от бившия лидер Пламен Юруков и дясната му ръка Пламен Радонов.

Заедно с тях са още областният шеф на СДС-Варна в оставка Димитър Димитров, членът на НИС и лидер на СДС-Кърджали Дора Христова, Иван Кънев от СДС-Смолян, Николай Гацев от СДС-София, Янко Велев от СДС-Хасково и също подалият оставка Димитър Йорданов от Велико Търново.

В сряда Николай Гацев стана главно действащо лице на последната засега интрига в партията. От съдебно решение, което върна в действие два члена от устава на СДС, той публично направи извод, че ръководството на партията е незаконно. По същото време заваляха оставки на партийни кадри от Велико Търново и Варна. Двата града са под силното влияние на Радонов и Юруков.

Двамата са сред групата в СДС, за която се смята, че е контролирана депутата от ДПС и бивш апаратчик на "Раковска" 134 Христо Бисеров. Само преди ден Мартин Димитров посочи дългата ръка на Доган в атаките срещу него и коалицията с ДСБ. В същата група е и Дора Христова, която като шеф на СДС в Кърджали, поддържаща топли отношения с местния кмет на ДПС. През декември тя бе избрана за член на НИС.

По-рано тази седмица кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви, че напуска СДС, защото бил "предаден" и че ще прави нов СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България