КРС иска да отнеме лиценза на "Макс телеком" заради дългове

КРС иска да отнеме лиценза на "Макс телеком" заради дългове

Комисията за регулиране на съобщенията е започнала процедура по отнемане лиценза на четвъртия мобилен оператор - "Макс телеком" заради неплатени такси по издадените от регулатора разрешителни. Това се вижда от поредица решения на регулатора, взети на 11 февруари.

От 1 юли 2015 г. до 31 март тази година телекомуникационната компания дължи на регулатора над 1.6 млн. лв. по три издадени от КРС разрешителни. Най-голямата неплатена такса от 1.5 млн. лв. е за ползване на радиочестотен спектър в обхват 1800 МHz за осъществяване на електронни съобщения чрез наземна мрежа, позволяваща предоставяне на електронни съобщителни услуги. Над 2 хил. лв. е борчът за лицензията за изпращане на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа от неподвижна радиослужба от вида "точка към точка". Близо 126 хил. лв. дължи телекомът за ползването на номера за осъществяване на обществени електронни съобщения.

В решението за откриването на процедурата по отнемане на лиценза та "Макс телеком" се посочва, че операторът има 30 дни да предостави становище по казуса. След изтичане на срока ще бъде проверено дали таксите са платени вече.

От компанията обаче не възприемат нещата на сериозно и съобщиха, че става дума за стандартна процедура, която цели да стимулира операторите да заплащат задълженията си.

"До момента "Макс Телеком" ООД е заплатил над 50 млн. лв.за лицензите си и ще заплати новоначислените текущи такси цитирани от КРС, така както го е правил винаги досега", се посочва в съобщението.

Решението на КРС идва на фона на преразпределяне на честотния спектър между телекомите заради плановете им за внедряване на нови технологии. От публикуваните решение на регулатора става ясно, че "Макс Телеком" претендира за дадени на "Теленор" честоти. Срещу това обаче е против не само засегнатата компания, но и "Мобилтел" и БТК.

Споделяне

Още от Бизнес