КРС иска минимум по 4 млн. лв. за трите 5G лиценза

КРС иска минимум по 4 млн. лв. за трите 5G лиценза

Дългоочакваният от трите телекома търг за продажбата на така необходимите им честоти за развитието на 5G технологията в техните мрежи ще се състои на 15 март. Процедурата бе обявена във вторник от Комисията за регулиране на съобщенията.

Наддаването за всеки от трите предлагани блока от 100 мегахерца ще започне от 4 млн. лв. със стъпка над началната цена от 100 хил. лв.

Желаещите за се включат в надпреварата трябва да подадат заявления до 25 февруари, но преди това трябва да купят тръжната документация срещу 4 хил. лв. и да внесат депозит за участие от 200 хил. лв.

Търгът е за три разрешителни за национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz, със срок от 20 години.

От кандидатите ще се иска да имат издадени разрешения с предоставен радиочестотен спектър за наземни мрежи в България и да са инвестирали в GSM, UMTS и LTE мрежи поне 25 на сто от приходите си в последните пет години от дейността си. Трябва също така да са постигнали норма на рентабилност, определена въз основа на печалбата преди лихви, данъци и амортизации спрямо приходите, не по-малко от 25% средно за
последните 5 г.

До търга няма да се допускат дружества с публични задължения към държавата, включително и към КРС и осигурителни фондове. Няма да могат да участват и фирми с отнето разрешение за ползване на честотен ресурс.

Очакванията са трите телекома – А1, "Виваком" и "Теленор", да участват в наддаването, тъй като тези ленти са им важни за истинското развитие на 5G мрежите им.

Този радиочестотен ресурс бе освободен от правителството още през септември 2019 г., но търгът за него се обявява едва сега. И трите телекома още през 2019 г. представиха възможностите на мрежите си да предлагат новата технология за бърз обмен на данни в полза на бизнеса, местните администрации, комуналните услуги и дори болници и пациенти.

Споделяне

Още от Бизнес