КРС намаля с трима членове

Парламентът освободи трима от членовете на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заради поправките в Закона за електронните съобщения, намаляващи състава на регулатора от девет на пет души. Съгласно корекциите трябва да си тръгнат последните четирима назначени в комисията.

Народното събрание гласува в четвъртък освобождаването на хората от неговата квота - Вяра Минчева, Радослав Илиевски и Свилен Попов. "За" бяха 113 народни представители, "против" бяха 38 депутати, а шестима се въздържаха от участие във вота.

От комисията трябва да си тръгне и назначената от квотата на президента Десислава Преображенска, но все още няма решение за нея. Мандатът на назначените през май 2009 г. четирима членове бе до 2015 г., като целта на предишните управляващи от тройната коалиция бе да си осигури влияние в органа.

Още с идването си на власт обаче ГЕРБ заяви намерението си да намали съставите на всички осем регулаторни комисии в страната, а за КРС специално бе решено не само свиване на състава ѝ, но и намаляване на мандата на членовете ѝ на пет години.

Така през настоящия месец изтичат мандатите на Петър Рендов и Валентин Хараламбови на практика комисията ще остане с трима легитимни членове, като сигурен изглежда единствено постът на председателя на регулатора Веселин Божков.

Преди гласуването на решението бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, сега депутат от "Коалиция за България", попита освобождаването на тримата не е било обсъдено парламентарните комисии преди предлагането му за гласуване.

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че разпоредбата на закона е императивна. Няма място за каквито и да било обсъждания от страна на която и да било комисия, посочи Цачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България