КРС официално посочи "Мобилтел" за победител за първия 3G лиценз

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) официално определи "Мобилтел" АД за победител в публичния търг за първата лицензия за мобилен оператор от трето поколение. Това стана на редовно заседание на комисията в петък, съобщиха от регулаторния орган.

В сряда Мобилтел спечели срещу 78 млн.лв. лицензията от клас А, която дава повече технически възможности в сравнение с другите две обявени лицензии от клас Б. Конкурентът в търга БТК се отказа след 76 млн. и другата седмица, заедно с Глобул, служебно ще получи Б-лицензията срещу 42 млн.лв. 

КРС е взела решението си, след като се е запознала с доклада на експертната комисия, която проведе търга. Решението на КРС ще бъде обнародвано в "Държавен вестник".

В момента обаче трима от петимата членове на Комисията за регулиране на съобщенията са с изтекъл мандат. Това прави теоретично уязвимо днешното решение, макар че нито един от тримата кандидати за UMTS-те не са заявявали склонност да водят съдебни битки. Подобно опасение изрази и шефа на Мобилтел Николай Николов, след като компанията спечели лиценза.

Въпреки предупрежденията обаче управляващото мнозинство в парламента не сколаса да попълни съобщителният регулаторен орган навреме, за да не подлага на риск, макар за момента и хипотетичен, подобни важни решения.

Споделяне

Още от Бизнес