КРС отказа да се меси в спора между бТВ и "Булсатком" и ги прати в съда

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) призова бТВ Медия Груп и "Булсатком" към конструктивен диалог в името на българския потребител и отказа да се намесва в техния търговски спор като го препрати към Комисията за защита на конкуренцията и съда.

От КРС съобщиха в четвъртък, че на заседание на регулатора са били разгледани писма, получени от двете компании по възникналия между тях спор за излъчването в електронната съобщителна мрежа на "Булсатком" на телевизионните програми на бТВ. Заради започналия още преди около три седмици спор за цената, която "Булсатком" трябва да плаща за правото да излъчва програмите на бТВ, клиентите на доставчика в момента могат да гледат част от тези предавания само чрез настройки за ефирно приемане на бТВV

 

След анализ на изложените от двете предприятия проблеми и обстоятелства става ясно, че спорът между тях има търговски характер и следва да се реши в условията на доброволност и взаимно разбирателство, съобщават от КРС. Комисията обяснява, че няма правомощия да се намесва в договорните отношения между предприятията и ако спорещите не могат да постигнат съгласие, може такова да бъде постигнато по съдебен ред.

 

Комисията за защита на конкуренцията би могла да се намеси, в случай че става дума за ограничаване на конкуренцията на пазара, посочват още от КРС. Според регулатора, тъй може да окаже "единствено медиаторска подкрепа с оглед преодоляване и разрешаване на възникналите проблеми".

 

След поредицата обвинения, разменени между двете компании за ценови натиск, укриване на клиенти и злоупотреба с монополно положение, се стигна и до нахлуване на икономическа полиция в офисите на телевизия ТВ+, свързана с "Булсатком". Обиските бяха предприети заради сигнал за данъчни престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от България