КРС поиска от радиата да повишат мощностите си по морето

КРС поиска от радиата да повишат мощностите си по морето

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е препоръчала на българските радиостанции да повишат на мощностите си по Черноморието на 3000 вата. Това съобщи в четвъртък членът на регулатора Валентин Георгиев по време на заседанието на парламентарната комисия по гражданското общество и медии. На нея бяха обсъдени трансграничните смущения и мерките за намаляване на влиянието им върху българските радио- и телевизионни станции.

Според Георгиев вина за инвазията на чуждите радиа по границите ни има неадекватното до голяма степен поведение на националните оператори. По думите му от 2004 г. досега на БНР са предоставени 68 работни честоти със съответни точки, на които да развие и да излъчва програмата си, но от тях са усвоени 16. Това означава, че 52 честоти, на които трябва да се чува програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев", не са усвоени и не работят, отбеляза членът на КРС.             

Неколкократно било установено и, че Дарик не оползотворява мощностите си по лиценз. Според Георгиев причините за това са по-скъпото заплащане и, че се покриват области, в които няма интерес от реклами. Като друга причина за трансграничните смущения Георгиев посочи, че много от възможните и планирани за България честоти са заети от чужди радиостанции. 

Той допълни, че са готови технически проекти на осем радиостанции за повишаване на мощностите, но не са съгласувани с Главна дирекция "Гражданска и въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА).

Според представителя на ГД ГВА Владислав Петров обаче изследване на тяхната дирекция показало, че тези радиостанции покриват широк диапазон и е необяснимо исканото усилване на мощностите им. „Всяко увеличение на мощностите, освен че ще замърси допълнително авиационния диапазон, ще увеличи и трансграничните смущения на съседните държави”, отбеляза Петров.

Според него решението на проблема с намесите в ефира трябва да се решат със сериозни международни договорености, но от Държавната агенция по информационни технологии и съобщения отбелязаха, че този въпрос е повдиган на много високо ниво, дори на ниво министър-председател и министър на външните работи за отношенията ни с Турция, но без последствия.

Членът на СЕМ Лилия Райчева смята, че единственият ход в тази ситуация е отново да бъде сезиран постоянният комитет по трансгранична телевизия за

Смущенията в ефира. Тя изрази и безпокойство, че все още не е приет националният план за цифрово разпръскване, което още повече затруднява процеса на лицензиране.

Заместник-председателят на комисията по гражданското общество и медии Весела Драганова апелира държавните институции за директни стъпки, които биха могли да решат въпроса, след като международните възможности за това са изчерпани.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?