КРС попари кандидатите за четвърта национална телевизия

Няма свободен честотен ресурс за четвърта национална телевизия, реши Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в четвъртък. Това съобщиха от органа.

Така на практика КРС поряза намеренията на три телевизии – “Европа”, ББТ и ТВ7, да получат лиценз за изграждане на четвърта национална мрежа за тв разпръскване. Според регулатора в момента имало отделни точки от честотния ресурс, които стават за тв излъчвания, но не са достатъчни за структурирането на цяла мрежа, обясниха от КРС.

Това решение на регулатора е взето в рамките на определения честотен ресурс, който в момента се разпределя между радиа и телевизии с изтекли лицензи или нови заявления, подадени до Съвета на електронни медии и разпределяни след това до КРС.

Предстои Комисията за регулиране на съобщенията да предостави на Съвета за електронни медии информация за 62 заявления за лицензии за телевизионно разпръскване и 44 заявления за радиоразпръскване. Географското разпределение на свободния честотен спектър е направено от КРС според реда на постъпване решенията от СЕМ. Ако от СЕМ бъдат обявени приоритети, могат да настъпят изменения, които обаче ще са само в териториалното и географско разпределение на честотите, но не и в техния брой. КРС продължава да обработва заявленията постъпващи от СЕМ до окончателно изчерпване на целия наличен честотен спектър по реда на пристигане на заявките.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?