КРС попари кандидатите за четвърта национална телевизия

Няма свободен честотен ресурс за четвърта национална телевизия, реши Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в четвъртък. Това съобщиха от органа.

Така на практика КРС поряза намеренията на три телевизии – “Европа”, ББТ и ТВ7, да получат лиценз за изграждане на четвърта национална мрежа за тв разпръскване. Според регулатора в момента имало отделни точки от честотния ресурс, които стават за тв излъчвания, но не са достатъчни за структурирането на цяла мрежа, обясниха от КРС.

Това решение на регулатора е взето в рамките на определения честотен ресурс, който в момента се разпределя между радиа и телевизии с изтекли лицензи или нови заявления, подадени до Съвета на електронни медии и разпределяни след това до КРС.

Предстои Комисията за регулиране на съобщенията да предостави на Съвета за електронни медии информация за 62 заявления за лицензии за телевизионно разпръскване и 44 заявления за радиоразпръскване. Географското разпределение на свободния честотен спектър е направено от КРС според реда на постъпване решенията от СЕМ. Ако от СЕМ бъдат обявени приоритети, могат да настъпят изменения, които обаче ще са само в териториалното и географско разпределение на честотите, но не и в техния брой. КРС продължава да обработва заявленията постъпващи от СЕМ до окончателно изчерпване на целия наличен честотен спектър по реда на пристигане на заявките.

Споделяне

Още от Бизнес