КРС прие ускорено и незабавно поевтиняване на GSM-разговорите

КРС прие ускорено и незабавно поевтиняване на GSM-разговорите

С около 2 ст. трябва да поевтинее веднага минута разговор от фиксирана към мобилна мрежа, а от 1 юли 2009 г. със също толкова и обаждането от мобилен към мобилен номер, а в още две стъпки до 1 юли 2010 г. цените трябва да паднат допълнително. Това предвижда нов ускорен план за поетапно намаляване на тарифите на мобилните разговори в България.

Той беше одобрен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в петък, след като в началото на януари Европейската комисия препоръча по-голямо от планираното от КРС поевтиняване и незабавна симетрия между тарифите на едро за вход на обаждания от фиксирана към мобилна и от мобилна към мобилна мрежа.

Регулаторът се е съобразил и с препоръката графикът за поевтиняване на тарифите да влезе в сила веднага след приемането му, а не от 1 юли 2009 г., както се предвиждаше.

Експерти от телекомуникационните компании обаче коментираха пред Mediapool, че дори и с ускореното поевтиняване на цените на терминиране на мрежите (цената, която плаща един оператор на друг за достъп до неговата мрежа – бел.ред,) българските тарифи за мобилни разговори остават далеч зад европейските нива.

Окончателното решение се очаква да бъде прието следващата седмица и то да изисква предварително изпълнение, за да не се стопира процесът с безкрайни обжалвания от мобилните оператори. Те могат да протестират графика във Върховния административен съд в 14-дневен срок от приемането му, но ще са длъжни да го прилагат докато траят съдебните спорове.

Така още от април 2009 г. може да започне прилагането на трите стъпки в графика, съгласно който след 1 юли 2010 г. общото намаление на терминиране на трафика в мобилните мрежи ще да достигне 56 на сто. Предишният план предвиждаше в същия период поетиняването да е около 45 на сто.

Въвеждането на симетрия между тарифите от фиксирана към мобилна и от мобилна към мобилна мрежа ще доведе до понижаване на цените от фиксирана към мобилна мрежа съответно с 14% за силен трафик (25 ст.) и 24% за слаб трафик (19 ст.), съобщават от КРС. Предишното намерение бе тарифите да са съответно 29 ст. и и 25 ст.

Реално обаче крайният потребител ще усети намаление от едва 2 ст. за минута в първия етап от графика. С 2.5 ст. ще е поевтиняването на клиента от 1 януари 2010 г., като най-сериозното сваляне на цената ще е от 1 юли 2010 г., но пак българските тарифи ще изостават значително от европейските нива, коментираха експерти.

Новият план за поетапно намаляване на цените на терминиране на трафик от мобилна в мобилна мрежа предвижда тарифите да бъдат намалени от 1 юли 2009 г. съответно от 25 ст. на 23 ст. за силен трафик (8%) и от 19 ст. на 17 ст. за слаб трафик (10,5%).

От началото на 2010 г. се налага ново намаление от 11% за силен и 12% за слаб трафик, съответно от 23 ст . на 20.5 ст. и от 17 ст. на 15 ст.

Последното поевтиняване е планирано за 1 юли 2010 г., когато цените ще паднат с още 36.6% за силен и 27% за слаб трафик и ще достигнат нива съответно 13 ст. и 11 ст.

Според вида на трафика и произхода на повикване, общото намаление на цените за терминиране на разговори в мобилни мрежи ще е между 42% и 56%, изчислиха от КРС.

Регулаторът определи и окончателните цени на едро за терминиране във фиксирани мрежи, при което се определя по-рязко намаляване на цените. В най-скъпия двоен сегмент поевтиняването ще е между 62% и 67%, а в единичен, метро и локален – между 17% и 60%.

При определяне на конкретните стъпки за намаляване на цените за терминиране е отчетено влиянието на глобалната финансова криза, нарастващия пазарен риск за инвестициите като цяло и необходимостта да се даде възможност на операторите за инвестиране в нови технологии, посочиха от регулатора.

КРС се съобрази и с коментарите на ЕК за въвеждане на задължение за разходоориентирани цени за мобилните и фиксирани оператори и при изработване на системата за разпределяне на разходите ще предложи да се ползва метода LRIC – за оценяване на пределни разходи в дългосрочен план. Настоящата стъпка е в синхрон и с бъдещата препоръка на ЕК за цените на терминиране.

Очаквано операторите изразиха недоволство от графика, както това стана и през яннуари при изпращането му в ЕК.

От "Мобилтел" изразиха изненада от  въвеждането на по-ускорен план за поетапно намаляване на цените на едро на разговорите в мобилнитеи фиксирани мрежи. Решението е една от най-крайните и рестриктивни мерки, налагани от национален регулатор в рамките на ЕС, се посочва в съобщение на оператора с най-голям пазарен дял при мобилните услуги. Според компанията "мерките за непропорционални, защото българският
мобилен пазар е силно конкурентен", освен това решението противоречало на основния принцип за
регулаторна предвидимост, което е практика за  европейските държави

Решението на КРС не подкрепя инвестиционната програма на "Глобул", както и политиката на оператора за запазване на работни места, съобщиха за БТА от компанията.

От БКТ Груп, която притежава основната фиксирана мрежа и мобилния оператор "Вивател", също не харесаха графика, но според тях поевтиняването е много малко и ограничава развитието им.

Очаква се планът да се оспори пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България