КРС за втори път отряза БТК за новите цени

КРС за втори път отряза БТК за новите цени

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за втори път върна внесените от БТК промени в цените за фиксираната телефонна услуга. Това бе определено от БТК като обявяване на война срещу най-големия телеком в България.

Според експертите от държавния регулаторен орган, БТК се възползва от монополното си положение на пазара и притиска с по-високи цени конкурентните оператори. Това, според КРС, ще се отрази негативно върху либерализацията на телекомуникационния пазар в България.

В предложените за одобрение нови тарифи цените на едро, които предлага БТК към алтернативните оператори, са по-високи от тези, които компанията дава на своите крайни клиенти, коментира в четвъртък председателят на КРС Георги Александров. Законът за далекосъобщенията не допуска в ценообразуването да се вкарват елементи, които се основават единствено върху значителното въздействие на пазара.

Според членовете на комисията разликата, която БТК е предвидила между своите абонати и останалите оператори, е около 25 на сто.

Комисията за регулиране на съобщенията води война с най-големия телекомуникационен оператор, заяви в отговор БТК. Оттам обвиниха държавния контролен орган, че принуждава потребителите да плащат високи цени за услугата, като не одобрява внесените предложения.

От БТК отхвърлиха твърдението, че новите им тарифи създават “ценова преса на пазара” и посочиха, че в момента има над 20 алтернативни на тяхната телекомуникационни мрежи в страната и всички те се ползват от лицензирани оператори.

Според специалистите от държавната комисия обаче, анализите на новите цени за градски и междуградски разговори, предложени от телекомуникационната компания, показват, че те са по-изгодни за по-платежоспособните абонати, които живеят в зоните с развит конкурентен пазар на далекосъобщителната услуга, и по-неизгодни за хората с ниски доходи.

Повече от месец регулаторът обсъжда предложените нови тарифи и ги връща без никакви сериозни мотиви, отговориха на обвинението от телекома. Днешното решение ще има негативни последици, защото като забавя намаляването на цените на дребно, КРС подтиква потребителите да се отказват от домашните си телефони в полза на мобилните оператори, уточниха от БТК, която също е собственик на мобилен оператор. Според тях, по този начин държавният контролен орган възпрепятства българския бизнес и домакинствата да ползват по-ниски и евтини телефонни услуги.

От БТК дори намекнаха, че като отхвърля предложените нови тарифи, държавната комисия работи в полза на двата мобилни оператора с господстващо положение на този пазар – “Мобилтел” и “Глобул - Космоте” и позволява именно те да пресират пазара с нерегулираните си цени.

“Недоумяваме как КРС взима това решение след постигнат компромис”, съобщи Павел Велчев, директор на “Регулация и конкуренция” в БТК и мобилния ѝ оператор Вивател. Желанието на БТК за разумен и приемлив вариант беше водещо в разговорите ни с КРС, уточни Велчев.

От телекомуникационната компания, която приватизира държавния монополист БТК, твърдят, че са изцяло на загуба, като предоставят достъп до универсалната телефонна услуга в слабо населените и труднодостъпни места. БТК заявява още, не получава никаква компенсация от държавата, а само през 2005 г. е инвестирала над 400 млн. лв. в нова техника и модернизация на мрежите си.

“Войната” между КРС и БТК бе подета с пълна сила, след като на поста председател на регулаторния орган се върна Георги Александров. Той бе уволнен от предишното правителство защото КРС упорито не одобряваше договора на кабинета Сакскобургготски за продажбата на БТК на “Вива Венчърс”. Веднага след уволнението му и назначаването на мястото му на Гергана Сърбова сделката бе одобрена. След месеци съдебни битки Александров бе върнат на поста, а Сърбова получи висок пост в БТК.

Споделяне

Още от Бизнес