КРС задължи GSM-операторите да се разберат бързо за преносимостта на номерата

КРС задължи GSM-операторите да се разберат бързо за преносимостта на номерата

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) задължи трите мобилни оператори в България - "Космо България Мобайл", Мобилтел" АД и "БТК „Мобайл" да се разберат по-бързо и до 20 септември да внесат в комисията подписана съвместна процедура за осъществяване на преносимост на номерата на абонатите, съобщиха от КРС в петък.

Разработването на документа трябва да бъде съобразено със становището на КРС за условията на процедура за осъществяване на преносимост, прието от регулатора в края на миналата година, и с изискванията на действащата нормативна база в частта за ценовите условия.

Преносимостта на номерата, тоест възможността на всеки абонат да сменя мобилния оператор, на който ползва услугата, с друг, като си запазва номера, трябваше да бъде възможно още от 1 януари 2007 г., както бе записано в Закона за електронните съобщения. Тя обаче бе забавена заради трите оператора, които не можаха да се споразумеят за процедурата на въвеждане и функциониране, поясняват от КРС. Освен възможността за запазване на номера при смяна на оператора, трите дружества трябва да се разберат и за тарифите при преноса му.

Спорът е заради различните тълкувания на закона от операторите, според които предложените от КРС условия за процедура са пожелателни, а не задължителни. По тази причина Мобилтел оспорва решението на КРС пред Върховния административен съд. Оспорването обаче не е основание решението на КРС да бъде изпълнено, контрират от регулаторния орган.

Спорна е и цената, която трябва да се плаща от приемащия телеком на този, към който е бил клиентът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес