Крум Зарков: Може да се намери правилното сечение по антикорупционните проекти на БСП и ГЕРБ

Крум Зарков, сн: БГНЕС

Двата антикорупционни проекта – на правителството и на БСП – ще влязат почти по едно и също време в парламента при втори опит за приемане на такъв закон, след като миналото Народно събрание отхвърли проектозакона, внесен от втория кабинет на ГЕРБ. В четвъртък социалистите започват консултации с организации на магистратите по своя проект, който анонсираха като алтернативен. Депутатът от БСП Крум Зарков обаче смята че може да се намери правилното сечение между двата законопроекта, с участието на експертната и гражданската общност.

"Графикът съвпадна, така че започваме консултациите със Съюза на съдиите. Не третираме тези, които критикуват, като врагове. Ще отразим бележките, които ни се струват разумни.
Това е сложен законопроект – като всеки, който създава нов орган", коментира той пред БНР преди срещата със съдийския съюз.

"За нас са важни: първо, съществуването на този орган, второ, ясната цел – борба с корупцията. Няма да допуснем тази цел да се размива. И трето, различните гаранции, които сме предвидили вътре. Една от тях е председателят да се назначава извън изпълнителната власт", каза Зарков.

БСП предвижда шефът на антикорупционния орган да се назначава от президента, а членовете му – с квалифицирано мнозинство от парламента. ГЕРБ не са съгласни с това.

"Щом такъв орган трябва да има, трябва да бъде ефективен. Превенцията е важна, но без заплаха от наказания тя няма да работи", каза още Зарков.

"И в двата проекта се предвижда широка възможност за намеса. В нашия проект тя ще може да работи върху много ограничен контингент – тези, които оперират с власт. При проекта на ГЕРБ тя може да работи върху всеки. При нас се ограничава кръгът лица и кръгът престъпления. Гаранциите са, след като има големи правомощия, да се акцентира само върху определени хора и техни действия", обясни депутатът от БСП.

Той обаче допълни, че "всеки закон зависи от хората, които ще го четат и прилагат. За съжаление, имаме много негативни примери".

Въпреки че президентът Румен Радев ще е последният, с когото БСП ще консултира законопроекта си, преди той да бъде утвърден от партийното ръководство, Зарков каза, че текстовете не са "съгласувани особено с президентската институция".

"Ние не правим закон заради името на президента, а заради функциите на президента. Да, отговорността ще бъде голяма и се изисква смелост, за да се поеме", каза той.

"Считам, че нашият закон отговаря повече както на аспирациите на гражданите, така и на препоръките на ЕК, който всички се задължихме да следваме. Проектът на ГЕРБ няма ясно зададени цели и форма. Мисля, че има място за консенсус и трябва и двете страни да проявят разум. Може да се намери правилното сечение между двата законопроекта, с участието на експертната и гражданска общност. Борбата с корупцията куца и от това страдаме всички.
Политически консенсус означава разумно да разглеждаме предложенията си", каза още Крум Зарков.

Очаквайте подробности

Споделяне

Още по темата

Още от България