Крупен подземен бос се предал на правосъдието

Смятаният за крупен играч в подземния свят Евелин Банев – Брендо се е предал на органите на реда преди три дни, научи Mediapool свои източници. От няколко месеца му е било образувано дело за пране на пари, но тъй като се укривал, бил обявен за издирване. Брендо е разследван за придобиването на няколко сгради на най-скъпата търговска улица в София - “Витоша” чрез капитали с неясен произход. По неофициална информация финансовото разузнаване е засякло превод на около два милиона евро от български в чужди банки, последван от няколко по-малки. Паричните трансфери се свързват с Евелин Банев.

Спецзвеното в прокуратурата се е заело с делото на Брендо в началото на март. По информация на Mediapool по това време срещу близки негови хора тече разработка и в ГДБОП.

В петък от Софийският градски съд съобщиха официално, че на Банев му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”. В официалното съобщение се посочва, че той е участвал в организирана престъпна група, извършвала финансови операции и сделки с имущество, за които се знае и предполага, че са придобити от престъпна дейност.

Евелин Банев е сред основателите на “Източни финанси”-ООД заедно с разстреляния през февруари м.г. небезизвестен международен аферист Иван Тодоров-Доктора, Петър Петров – Амигоса, братята Димитър и Дойчин Мирянови. Година след основаването на фирмата  Брендо излиза от нея. Според неофициална информация това става заради скандал между него и Доктора, тъй като последният искал да го отстрани от контрабандата с цигари.

Доктора, Амигоса и братята Мирянови бяха изправени пред съда по обвинение за “изпирането” на почти 100 млн. лв. След разстрела на Доктора делото продължава срещу останалите трима души.

Евелин Банев фигурира като собственик и съдружник в множество фирми, занимаващи се със “всичко разрешено от закона”. Неофициално той е притежава и на мегалуксозен хотел в София.

Освен на Банев обвинения са повдигнати и на още трима души, сред които е и Десислава Дишлиева, която е с парична гаранция от 10 000 лв. Според държавното обвинение групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

Десислава Дишлиева е вдовица на разстреляния преди две години в София 28-годишен "финансист" Константин Дишлиев, който официално се занимаваше с търговия на вино, недвижими имоти и застрахователна дейност. Той бе съдържател и на лъскава бизнес сграда на столичните улици “Витоша” и “Денкоглу”.

Една от основните полицейски версии за ликвидирането на Дишлиев обаче бе свързана с провалена сделка с близо тон кокаин в Испания. Тогава се появиха публикации, според които Брендо е организатор на канала от Южна Америка. Той дори е сравняван с добре познатия в България сръбски кокаинов бос Сретен Йосич.

Дишлиев и Банев бяха тясно свързани – съпругите им са сестри. По информация на Mediapool след убийството на баджанака му Банев почти не се застоявал в България като предпочита да пребивава в западноевропейски държави.

Според добре осведомени източници Брендо подържал “топли” взаимоотношения с братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, които са обвинени в подготовката на убийството на Доктора - ликвидиран докато братята прекарваха времето си в килиите на националното следствие.

Публикации в пресата твърдят, че Евелин Банев е получавал секретна информация от министерството на Румен Овчаров. Това била и причината за акцията в икономическото ведомство от декември м.г., когато бе арестуван служителят Павел Павлов – някогашен кадър на контраразузнаването.

“Бизнесменът” може да обжалва ареста си пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България