Крупен успех: ГДБОП пресече "фейсбук контрабанда" на роман на Дан Браун

Дан Браун

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е прекратила споделянето във Фейсбук на най-новия роман на Дан Браун, чийто текст бе качен в социалната мрежа веднага след премиерата му на книжния пазар в България, съобщиха от службата.

Антимафиотите са предприели проверка по сигнал на български издател за нарушение на авторските му права чрез незаконно разпространение на книгата "Произход" на Дан Браун във Фейсбук. Установено е било и документирано извършеното нарушение на правата на правоносителя, осъществено от потребители на социалната мрежа, тъй като романът е незаконно споделен само няколко дни след издаването му в България.

"Част от потребителите са разпространили книгата срещу доказателство за участие в дарителски кампании", пише в съобщението на ГДБОП.

Нарушението вече е прекратено, а материалите по случая са изпратени на Министерство на културата за предприемане на административни мерки срещу лицата, които са го извършили.

ГДБОП редовно организира акции срещу споделянето на електронни книги в Интернет, но досега не е постигнала забележим успех.

Книгата на Дан Браун "Произход" е една от най-продаваните в българските книжарници, въпреки споделянето ѝ в интернет. За разлика от обичайната практика появата на електронните книги да излизат в мрежата няколко месеца по-късно след хартиеното издание, този път романът на Дан Браун бе достъпен във Фейсбук веднага.

В последните месеци бе затворена фейсбук групата "Безплатни електронни книги", но потребителите ѝ вече се ориентираха към други групи с подобни имена, в които се качват стотици електронни книги за общо споделяне.

Споделяне

Още от България