Крупна атака на Ал Каида е предотвратена в Испания

Испанската полиция е предотвратила "голям терористичен удар", последван от задържането на 16 заподозрени бойци на Ал Каида в североизточния район Каталуния, съобщи премиерът Хосе Мария Аснар, предаде Би Би Си.

Той определи арестите като изключително важни. Били са задържани експлозиви и химически материали, които са могли да бъдат използвани за терористична атака.

Все още не е идентифицирана съмнителна субстанция, съхранявана в два варела, която според твърдения на медиите е рицин.

Над 150 агенти от анти-терористичния отряд са участвали в залавянето на заподозрените терористи от Ал Каида днес рано сутринта в Барселона и в други краища на Каталуния.

Арестите станаха два дни след като при операция в Италия бяха задържани пет мароканци, обвинени за нелегално притежание на експлозиви.

Премиерът Аснар каза, че групата била свързана с военни формирования в Алжир. По думите му има ясни доказателства, че задържаните са свързани с Бин Ладен.

Акцията на испанските антитерористи бе подпомогната от британски и френски агенти. Разбитата мрежа има връзка с арестуваните напоследък във Франция и Великобритания, които планираха атака, като използват експлозиви и химически материали, посочи Аснар.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: