Крупна кражба на картини от частен дом, сред тях девет на Владимир Димитров-Майстора

Къщата, от която са откраднати картините, сн. БНР

Шестнадесет картини, от които девет на Владимир Димитров-Майстора, са откраднати от частен дом в София в навечерието на новата година.

Другите платна също са на известни български художници, като Димитър Киров, съобщи пред БНР Павел Антонов – син на племенничка на Владимир Димитров-Майстора. Той е собственик на къщата, от която е извършена кражбата.

Липсва и цигулка – семейна собственост, както и предмети с нумизматична стойност, посочи Антонов, без да дава подробности.

Крадците вероятно са влезли през прозорец на къщата, като собственикът предполага, че това е станало на 30 декември. Той обаче заявил кражбата в полицията вчера, когато се прибрал от Унгария, където живее, след като бил известен за кражбата от жена, поддържала къщата.


Откраднатите картини били портрети на членове на семейството на Антонов. Сн. БГНЕС

Сградата е с отворени прозорци, което изглежда странно с оглед на съхраняваните вътре неща, тъй като близък строеж взима ток от нея.

Извършителите на кражбата оставили 4 изключително ценни картини на Владимир Димитров-Майстора, съобщи Павел Антонов. Не е ясно дали са ги забравили, не са ги видели или не са осъзнавали тяхната стойност.

Не е ясна стойността на откраднатите картини, част от които са участвали в различни изложби. Павел Антонов каза, че е разговарял с колекционери, които му казали, че стойността на откраднатите картини е огромна. Той не успя да назове точна сума, тъй като не са били оценявани. Картините не са били застраховани.

Огледът на местопрестъплението е започнал вчера в късния следобед, като е продължил цяла нощ. Столичната полиция издирва извършителите, които засега са неизвестни.

Павел Антонов планирал след Нова година да премести част от картините, да направи охрана с аларма на къщата или да ги застрахова, но крадците го изпреварили.


Къщата, от която са откраднати картините, не е имала охранителна система, а платната не са били застраховани. Сн. БГНЕС

Делото за кражбата се води от районната прокуратура в София. Материалите по разследването са били изпратени там днес от МВР. И от прокуратурата, и от полицията засега казват, че не могат да потвърдят, че откраднатите картини наистина са на Майстора, тъй като разполагат само с твърденията на потърпевшия.


Предполага се, че крадците са влезли през този счупен прозорец. Сн.БГНЕС

Споделяне

Още по темата

Още от България