Крупна сума фалшива валута заловена във Варна

Собственик на печатарска фирма (И.М./51 г.) от Варна е заловен с 370 000 фалшиви евро 100 000 щатски долари. Ментета са били купюри по 200 евро и по 50 долара. Мъжът, който нямал криминални регистрации, е арестуван след двумесечна оперативно-издирвателна работа в  района на ж.п. гарата в морската столица в четвъртък, съобщиха ден по-късно от МВР.

Фалшификаторът е обвинен за „държане на неистински парични знаци в големи количества”, което може да му „уреди” затвор до 8 години.

В хода на операцията, проведена съвместно от ГД БОП и Европол, станало ясно, че  в периода януари 2004 – юли 2007 г. в 21 европейски страни са иззети 1805 банкноти – 361 000 евро, идентични по изработка с конфискуваните във Варна.
Въз основа на информацията до момента, разследващите имат основания да предполагат, че купюрите са произведени в периода от началото на  2004 до края на 2005 г. “На този етап не можем да твърдим, че на територията на ОДП–Варна функционира нелегална печатница за изработка на неистински парични знаци”, заявил директорът на ОДП–Варна комисар Веселин Петров. По думите му обаче се работи и в тази посока.

Според експертите качеството на банкнотите е под средното ниво. Те не могат да преминат през банков контрол, но са могли да бъдат прекарани в търговската мрежа в европейски страни. Доказателство за това са данните на Европол -  коментира комисар Петров.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?