Крупни инвеститори в курорти да бъдат проверени за измами

Крупни инвеститори в курорти да бъдат проверени за измами

Четири крупни инвеститора в български планински курорти да бъдат разследвани за финансови измами,  поискаха 18 екологични организации, обединени в коалиция "За да остане природа в България". В петък те разпратиха писма с това искане до главния прокурор на страната, Министерството на финансите и подопечната му Агенция за финансово разузнаване, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" към МВР, Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на европейските общности и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Еколозите настояват да се извърши финансово разузнаване на британската фирма "Рилстоун Трейдинг Бизнес Корпорейшън", която притежава 99 на сто от "Рила Спорт" и  76 на сто от "Атомик–Инвест", където останалите акции са на Община Сапарева баня. "Рила Спорт" иска да прави ски пистите от връх "Кабул" до курорта Паничище. "Атомик-Инвест" е създадена специално за изграждането и експлоатацията на двуседалковия лифт от хижа “Пионерска” до хижа ”Седемте езера”.

Другата компания е регистрираната на Вирджинските острови "Ханап Инвестмънт Енд Файнанс", която е собственик на  фирма “Маунт Форест” и "Юниленд", заменили разпокъсани парцели с преобразувани земеделски земи край Долни Чифлик, Варненско, и в Родопите.

Настоява се за проучване и на още една британска копания "Икуест Партнърс Лимитед”, държаща капитала на "Екуест”, която участва в реализацията на "Супер Боровец", смята да строи спа селище в  разложкото село Баня, както и ваканционно селище край Созопол.

Четвъртата фирма, за която еколозите искат финансово разузнаване е кипърската "Шапиро Инвестмънтс Лимитед", която притежава изцяло "БК Проджект" и държи половината акции от Спортно-Туристически Център "Перелик". И тези две дружества  са успели да заменят парцели без особена стойност срещу  земеделски земи в Пампорово, Смолян и Широка лъка.

"Посочените фирми са офшорки с неизяснени собственици и недоказан произход на парите, участват в смесени дружества с български фирми и общини и извършват разпоредителни сделки с десетки хиляди дка гори и земи държавна и общинска собственост в огромна обществена вреда", аргументират се еколозите в писмата си.

Те настояват също така незабавно да бъде замразена дейността на посочените фирми в Сапарева баня, Боровец и Смолян, както и дъщерните и смесени фирми образувани с тях до изясняване на изискванията по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

От коалицията искат да получат обратна информация за резултатите от финансовото разузнаване на тези инвеститори незабавно след приключване на проверката.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?