Крупни строители на магистрали разследвани за укрит ДДС

По време на акцията служителка на "Агромах" опитала да изнесе в сак 1 милион евро

Крупни строители на магистрали разследвани за укрит ДДС

Крупните строителните фирми "Агромах" ЕООД и "Пътища Пловдив" АД, които участват в редица обществени пътни поръчки и са сред строителите на магистралите "Марица" и "Струма", се разследват за укриване на данък добавена стойност (ДДС) в размер на 14 милиона лева. Това съобщиха в петък от прокуратурата.

Двете компании са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти. Те са получавали доставки от "буферни" фирми, чрез които са си осигурявали необходимите документи за намаляване на дължимия ДДС. Сред "буферните" фирми са "Пътища Пловдив груп" ЕООД, "Кей пласт" ЕООД и "Кей транс гео" ЕООД.

От своя страна "буферите" са използвали документален поток, създаден от серия кухи фирми, регистрирани на лица с нисък социален статус. Целта е била да се затвори схемата на данъчната измама, съобщават от прокуратурата.

При претърсванията и изземванията в офис на фирмите в Лом са открити златни накити на стойност около 500 000 лв. При претърсването в базата на "Агромах" в Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сума от около 1 милион евро.

Акцията в двете фирми се е провела на 9 и 10 март. В нея са участвали прокурори от специализираната прокуратура, ГДБОП и служители от НАП. Претърсени са офиси в Пловдив, Благоевград, Лом и София.

Разследваните за данъчни измами фирми са свързани помежду си. Благоевградската "Агромах", която е собственост на 38-годишния Христо Асенов Савев и той е неин директор, притежава "Пътища Пловдив", която пък се управлява от баща му – 70-годишният Асен Савев. "Пътища Пловдив груп" ЕООД пък е собственост на "Пътища Пловдив" АД, чийто управител е 40-годишната Маргарита Попиванова.

И трите фирми участват в обединение "АМ Струма 3.1", което строи срещу 186 млн. лв. участъка от едноименната магистрала между Благоевград и Крупник. Освен това се очакваше те да се включат и в надпреварата за спечелването на поръчката за проектирането и изграждането на тунела "Железница" по автомагистрала "Струма", която се оценява на 250 млн. лв.,

"Агромах" през миналата година довърши изграждането на отсечките от Сандански до ГКПП "Кулата" на "Струма" и от Оризово до Димитровград на "Марица".

Благоевградската фирма също така се грижи за пътното поддържане на Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Общо "Агромах" има участие в 32 фирми, повечето от които свързани с пътния бранш.

До ноември 2014 г. "Пътища Пловдив" бе собственост на пловдивския бизнесмен и представител на БСП Георги Гергов, но "Агромах" е придоби като кредитор, в чиято полза бе заложено предприятието. Правоприемник е на фирмата "Пътища" АД. Фирмата бе сред кандидатите да ремонтират софийските улици, но не успя да се класира за поръчката. Тя участва в още 18 дружества, сред които и "Пътища Пловдив Груп" АД.

Споделяне

Още по темата

Още от България