Крупни търговски концерни и производители в Германия са уличени в ценови сговор

Общата сума на наложените глоби е над 150 млн. евро

Крупни търговски концерни и производители в Германия са уличени в ценови сговор

Германската служба за защита на конкуренцията (Bundeskartellamt) уличи в ценови картел и наложи глоби от общо 151.6 млн. евро на седем крупни търговски концерна и четири компании за производство на храни, напитки и козметика.

Търговци и производители са се договорили за цени в ущърб на крайните потребители, заяви ръководителят на антикаретелната служба Андреас Мундт в четвъртък.

В ценови сговор са уличени търговските концерни Edeka, Rewe, Kaufland, Metro и Aldi; търговските вериги за продажба на храни за домашни животни Fressnapf и Das Futterhaus, както и производителите Haribo, Ritter и Johnson & Johnson.

Новата серия разобличения е резултат от проверки и обиски, проведени през 2010 г. в 15 офиса в търсене на доказателства, че магазините са били в заговор с производителите за определяне на долен праг на цените, така че ценовите войни на супермаркетите да не ощетяват печалбите им.

От антимонополната служба съобщиха, че разследванията спрямо фирмите за производство на храни за домашни любимци и на тези за козметика за тялото са приключени, докато по отношение на производителите и търговците на захарни изделия, кафе и бира ще бъдат завършени в близките месеци.

Казусът не се ограничава само до производители, постигнали съгласие за цени. Самите търговци са предявили оплаквания, че производители гарантират единни цени за конкурентни търговци, съобщиха от антимонополната служба.

Андреас Мундт посочи, че санкциите са по отношение на ценови практики, за които е ясно, че ограничават конкуренцията и нарушават закона за конкуренцията.

Всички компании са приели глобите, но размерът им за всяка отделна компания не бе разкрит.

Германската компания за кафе Melitta не е наказана, тъй като е оказала съдействие на властите в разследването.

Германската търговска верига Metro заяви, че разследването срещу нея е затворено, след като тя се е съгласила на извънсъдебно споразумение и заплащане на глобата. От Metro допълват, че нарушенията са извършени от бивша компания на Metro Group, която е разследвана за покупката на захарни изделия и кафе. Metro допълва, че съжалява за грешките, които са се случили преди дълго време.

Веригата супермаркети Aldi заяви, че съдейства на властите за изясняване на ситуацията и приема да плати глобата, за да приключи случая.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?