Крупни злоупотреби в “Слънчев бряг“ АД разкри новата управа

Крупни злоупотреби в “Слънчев бряг“ АД разкри новата управа

За по-малко от три седмици след смяната на ръководството на миноритарните собственици в туристическото дружество “Слънчев бряг“ АД, върналата контрола си държава е разкрила големи злоупотреби на старата управа. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на заседанието на парламентарната комисия по икономика, енергетиката в четвъртък. По думите му нарушенията “плачат за прокурор и до там ще се стигне“.

Предстои и проверка от страна на икономическото министерство, която ще започне следващата седмица. В момента това се прави от изпълнителния директор и съвета на директорите, уточни зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.

Списъкът с нарушения е много дълъг, заяви Трайков, но от всички констатирани злоупотреби се сети само за един пример. Чрез договора между община Несебър и "Слънчев бряг" за извозване на коли с паяци месечно били източвани от дружеството 40 хил. лв..

"Слънчев бряг" е източвано с редица неизгодни договори, каза Маринов. По думите му има и такива с медии – за услуги.

Представителите на икономическото министерство не можаха да информират и за общата сума на злоупотребите в дружеството, като само посочиха, че в “Слънчев бряг“ АД през годините от приватизацията на обособени части, парцели земя, от продажбата на електроразпределителната мрежа и т.н. са влезли приходи от 100 млн. лв., а в момента в касата има само 10 хил. лв. Основното, което е направено през годините с тези пари е подмяна на ВиК-мрежата, каза Марионов.

Елена Иванова от Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг поздрави министерството за смяната на ръководството в дружеството, където държавата държи мажоритарния дял (75%). Малките собственици управляваха в продължение на години и оцеляха начело на държеството въпреки няколкото опита на предишните две правителства да ги махнат.

Новото ръководство на дружеството, по думите ѝ, разкрило злоупотребите, за които се знае отдавна.

"Слънчев бряг" АД и хотелиерите от години са в конфликт за това кой да поддържа и инвестира във инфраструктурата на курорта. В момента темата е отново на дневен ред в очакване на туристите през летния сезон.

Вариантите са вече обсъжданите – инфраструктурата да стане собственост на община Несебър, или Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да изкупи миноритарните дялове в дружеството и държавата да поеме цялата издръжка на алеи, осветление и площадки. Не е ясно обаче колко ще струва това на хазната.

Иванова обясни пред Mediapool, че хотелиерите в курорта са разделени в мненията си кой от двата варианта е по-добър.

Трайков също не се ангажира в момента с коментар за изкупуване на миноритарните дялове на частните собственици. По думите на Маринов пък това бил "неприложим вариант".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес