Крупните сделки в брой стигнали над 300 000 през септември

Крупните сделки в брой стигнали над 300 000 през септември

Рязко нараства броя на кешовите разплащания за последната година и половина, регистрирани от Агенцията за финансово разузнаване (АФР), съобщи в петък от парламентарната трибуна народният представител Евгени Чачев (ДСБ). Той попита премиера Сергей Станишев за мерките, които правителството предприема за намаляване на дела на сивата икономика в страната ни. Според цитираните от Евгени Чачев данни, през 2004 година АФР е регистрирала общо 98 хиляди разплащания в брой между юридически и физически лица. Агенцията за финансово разузнаване следи единствено плащанията в брой над 300 хиляди лева. През 2005 година тези разплащания в брой са нараснали на 148 хиляди, през 2006 година са били 238 хиляди, а към 1 септември са надхвърлили 300 хиляди.

Според народния представител от ДСБ, през изминалата година в икономиката ни са били в обръщение на кешово разплащане между фирми и лица над 10 млрд. лв. при около 3,5 млрд.лв. през 2004 година. Евгени Чачев поясни, че отчетеният икономически ръст от 6-7 процента годишно се съпътства от 76 процента нарастване на разплащанията в брой.Според него това е индикатор за рязкото увеличаване на дела на икономиката в сивия сектор. Чачев поясни, че разплащанията в брой се увеличават на фона на разширяващата се банкова система, картови услуги и факта, че правителството принуди пенсионери и работещи да си открият банкови сметки, за да получават по тях пенсиите и парите от болнични.

Според премиера Сергей Станишев, отчетените данни от народния представител са коректни, но изводите му са политически и манипулативни. Той поясни, че България не е поемала ангажимент към Европейския съюз по време на преговорите за членство, да ограничи разплащанията в брой. “Анализът за прилагането на подобни мерки в страните – членки на Европейския съюз не е еднозначен, а в редица от тези държави, въвеждането на тази мярка е признато като неефективно”, уточни премиерът.

Той допълни, че все още няма решение дали у нас ще се определя някакъв праг за плащанията в брой.

“Темата за сивата икономика, разбира се, е  благодатна за опозицията и нейни представители са изразявали позиции по-близки до пророчества, отколкото до достоверните и компетентните анализи и оценки”, коментира Станишев в Народното събрание.

Според него ръстът на отчетените разплащания в брой от АФР се дължи основно на две причини. Едната е подобряването на контрола от държавната агенция върху юридическите лица, което води до увеличаване на броя регистрирани сделки, поясни премиера. Той дори уточни, че на Интернет страницата на АФР е специално отчетен този фактор, за да не се правят погрешни изводи. Другата причина била в минаването на една и съща сума през няколко юридически и физически лица, която обаче се отчита отделно от агенцията за финансово разузнаване при всяка нейна регистрация.

Станишев подкрепи с конкретен пример, като обясни, че ако физическо лице изтегли от банка 20 хиляди евро, обмени ги в лева и плати с тях недвижими имот, то държавната агенция ще отчете тази сума три пъти. Ако след това продавачът ги обмени от лева в щатски долари и ги депозира по своя сметка, то АФР ще отчете още два пъти тази сума, което не означавало, че 20 хил.евро са станали 100 хиляди, коментира Сергей Станишев.

“АФР не измерва обема на сивата икономика, а проследява сумите в брой и начина на водене на регистъра, който има за цел да проследява сумите в брой и начина на водене на регистъра допуска т.нар. каскаден ефект”, каза Станишев.

Той обвини депутата от ДСБ в “произволни и необосновани” изводи, които се превръщат накрая в политически тези за работата на правителството.

“Даденият от вас пример показва, че и вие работите кешово, защото никой няма да отиде да изтегли сума пари в левове, след това да ги обърне в евро и от евро в долари, и от всяка транзакция да изгуби по 2 процента, за да може финансовото разузнаване да регистрира не една, а 5 сделки” се обърна към премиера народният представител Евгени Чачев.

Той коментира, че от отчета на БНБ за миналата година става ясно, че рязко се увеличава броят на банкнотите от 100 лева, на фона на оставащите постоянни банкноти от 2, 5 и 10 лева в общата маса на паричното обръщение. Според Евгени Чачев, по този начин се подпомага куфарната търговия.  

 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?