Крусев обвинен за евентуална щета от 5 млн. лева при ремонта на "Графа"

Прокуратурата твърди, че той е нарушил Закона за обществените поръчки

Евгени Крусев (вляво). Сн. БГНЕС

Бившият заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев официално се сдоби с обвинение за длъжностно престъпление заради ремонта на улица "Граф Игнатиев". Наложена му е мярка "подписка".

От Специализираната прокуратура съобщиха, че обвинението е в "престъпление по служба, от което могат да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лева". Сумата е равна на евентуалната санкция (финансова корекция), която може да бъде наложена по проекта за ремонт на ул. "Граф Игнатиев", който се финансира с евросредства. Към момента санкция няма, а кметът Йорданка Фандъкова обясни, че трамвайното трасе, заради което е обвиняем Крусев, не е част от проекта, за който са осигурени пари от ЕС.

Според прокуратурата Крусев, като възложител на обществената поръчка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", е нарушил служебните си задължения и в нарушение на Закона за обществените поръчки е "предприел съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи Груп".

Въпросното съществено изменение се изразява в изготвяне на нов инвестиционен проект и промяна на издаденото разрешение за строеж, включително и за системата за виброизолация на релсите. Това е станало след началото на строителството по ул. "Граф Игнатиев". Според обвинението така са "създадени условия за прилагане на финансови корекции" на основание на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Данните от разследването са изпратени и на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Тя вече беше сезирана от организацията "Спаси София", която подаде и сигнала до прокуратурата.

Нито едно решение не е взето еднолично

Крусев се яви в Националната следствена служба във вторник, придружаван от адвоката си Менко Менков. На влизане в сградата бившият зам.-кмет по транспорта на София заяви, че е спокоен и че се е ръководил единствено от интересите на общината и на града.

Той за пореден път обясни, че нито едно решение за промяна на проекта не е взето еднолично от него, а по предложение на експерти и одобрено от експерти.

Няколко минути по-късно той излезе от следствието, където му повдигнаха обвинение за длъжностно престъпление заради ремонта на трамвайния път на "Графа".

"В постановлението не се твърди да са настъпили каквито и да било вредни последици, а че са могли да настъпят такива. Тепърва ще се уточнява какво се има предвид под това понятие", каза адвокат Менков, който е защитавал няколко бивши министри с повдигнати обвинения след края на мандата им. По-късно от прокуратурата изпратиха и подробностите за обвинението срещу Крусев.

Крусев подаде оставка, след като разбра, че прокуратурата го вика, за да му повдигне обвинение заради ремонта на "Граф Игнатиев". Той обясни, че ще се бори, за да изчисти името си, но се оттегля, за да не пречи на разследването и защото това е най-отговорната и мъжка постъпка.

Историята

Обвинението е заради промяната в крачка на проекта за ремонт на релсите по централната софийска улица. Тя доведе до смяна на материал за виброизолация на трасето. Изискванията към въпросния материал бяха част от условията по обществената поръчка за обновяване на ул. "Граф Игнатиев", спечелена от компанията "Джи Пи Груп". Един от кандидатите за поръчката беше отстранен, тъй като предложил виброизолационен материал, който не отговаря на предварителните условия.

След промяната на проекта реално под трасето е положен материалът, заради който фирмата "ПСТ Груп" беше отстранена от търга. Това се описва и в съобщението на Специализираната прокуратура за разследването срещу бившия зам.-кмет. В него са използвани почти точни цитати от текста на "Спаси София" по проблема.

В съобщението се припомня, че в първоначалния проект за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" е заложена "така наречената еластична виброизолационна подложка за система "плаващи плочи", с цел осигуряване на най-добра виброизолационна защита, което е от особено значение за гъсто застроени и то със стари сгради улици, каквато е ул. "Граф Игнатиев".

Казва се още, че масата на материала за виброизолация е била основен критерий в техническото задание по поръчката. Тежестта е определена от обвинението като "важен критерий, тъй като качествените системи за виброизолация трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да поемат вибрациите и шума от преминаващите по трасето трамваи". Пише още, че "масата е показателят, определил резултатите от процедурата".

В съобщението на прокуратурата се казва още, че след сигнала от "Спаси София" на 5 ноември е получен и такъв от "кмета на Столична община – Йорданка Фандъкова, с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая".

Фандъкова обясни миналата седмица, че е изпратила на обвинението резултатите от вътрешната проверка, но отказа да уточни дали тя е констатирала нарушение на Закона за обществените поръчки или само описва как се стигнало до промяната на проекта след началото на строителството. Тя добави, че се надява разследващите да проверят и другите хора, участвали във взимането на решението за ревизия на проекта за релсите.

Споделяне

Още по темата

Още от България