Крути мерки срещу шума ще засегнат заведения, магазини и митинги

Закон на Валери Симеонов предлага допълнителни мерки и по-високи глоби

сн: http://www.clevescene.com

Със затоплянето на времето и приближаващото лято вицепремиерът Валери Симеонов отново се захвана да решава проблемите с шума от заведенията. Вместо да проверява шумните дискотеки, този път той е внесъл поправки в Закона за защита от шума в околната среда. Те предвиждат по-големи санкции за нарушителите, възможност за затваряне на заведения за един месец, за конфискуване на озвучителната им техника, както и проверка на шума при регистрацията на работното време на търговските обекти.

Освен това се предвижда да се въведат и максимални стойности на шума от заведения и търговски обекти не само в околната среда т.е. навън, но и в помещенията в жилищни и обществени сгради. Така търговците ще бъдат глобявани, ако причиняват шум в апартаментите или хотелските стаи наоколо.

Промените в закона са внесени съвместно от вицепремиера Симеонов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Нов контрольор

С поправките се въвежда изискване за представянето на нов документ от търговците, когато подават заявление за одобряване на работното време в общината. Става въпрос за становище от регионалната здравна инспекция, че заведението или магазинът няма да причиняват дискомфорт на хората наоколо. Такова становище ще се иска за обекти в жилищни сгради или в такива със смесено предназначение.

При подаването на искане за въпросното становище ще трябва да се представя и решение на общото събрание на собствениците и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища – непосредствени съседи на обекта. Трябва да се представи и документ, че въпросната сграда е въведена в експлоатация. Иска се търговецът предварително да е замерил нивото на проникващия шум в съседни жилищни помещения, които са в непосредствена близост до обекта или граничат с него. Такова замерване може да се направи от акредитирани лаборатории.

Регионалната здравна инспекция ще прави собствени замервания на шума в съседните апартаменти при проверката на обекти, за които се предполага, че вдигат шум. В тази графа влизат заведения за хранене и развлечения, производствени обекти и други подобни. Такова замерване ще се прави и при подаване на сигнал за шумни заведения. Ако здравната инспекция засече нарушение, ще дава 14 дни дни на търговците, за да влязат в нормите. След това ще се прави повторна проверка. Ако се окаже, че шумът от заведенията в съседните апартаменти продължава да е наднормен, те няма да получат становището, нужно за одобряване на работното време от общината и на практика не могат да работят.

Според предложените промени и вече регистриралите работно време търговски обекти трябва да дадат на общините становища от регионалните здравни инспекции за шума в апартаментите. Максималните стойности на шума, който заведенията могат да причиняват в съседните жилищни помещения, ще се определят след приемането на закона в специална наредба.

Забрани

Измененията предвиждат и промяна в часовете, в които е забранено озвучаването на градините на заведенията. В момента музиката навън трябва да се спира между 23 и 7 часа. Сега се предлага удължава не забраната с 1 час - до 8 часа сутринта. Въвежда се и изискване за тишина от 14 до 16 часа. Тези ограничения не важат за териториите на жп гари, автогари, летища и морски гари, както и за системите за предупреждения и оповестяване на бедствия и аварии.

Търговските, производствените обекти и складовете в жилищни сгради или с такива със смесено предназначение ще трябва да отварят или да бъдат зареждани час по-късно от сега. Те няма да може да работят или да се зареждат за времето между 23 и 8 часа. Сега забраната е до 7 часа сутринта.

Ако тези разпоредби не бъдат спазени, полицията може да затвори обектите-нарушители за срок до 7 дни. При повторно нарушение в рамките на година те може да спрат да работят за 30 дни. Обжалването на актовете за затваряне не спира изпълнението им. Това означава, че дори и съдът да реши, че наказанието е незаконна, то така или иначе ще бъде изтърпяно, тъй като е почти невъзможно подобно дело да се реши за седмица или месец.

Със законопроекта се въвежда и изискване озвучаването на откритите площи на заведенията да става само с техника с автоматични регулатори на нивото на звука, които не позволяват превишаване на максималните нива.

Променят си е часовете, в които не може да се правят събрания, митинги и протести. Сега те не са допустими за времето от 22 до 6 часа сутринта. Според новия законопроект не могат да се провеждат в часовете за следобедна дрямка - между 14 и 16 часа, както и във времето между 23 и 8 часа сутринта.

Наказания

Законопроектът, внесен от Валери Симеонов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, предлага и сериозно завишаване на глобите за смутителите на тишината и спокойствието. Според новите текстове глобата за наднормен шум за заведенията може да е между 5000 и 10 000 лева. В момента тя е между 1000 и 3000 лева.

При повторно нарушение санкциите са двойно по-големи - между 10 000 и 20 000 лева при 4000 до 10 000 лева в момента.

Същите глоби ще се налагат и за неспазване на забраните за музика на открито и зареждане и работа на търговски обекти в жилищни сгради.

Освен това уредбите, колоните и всякаква друга техника, която е използвана при вдигането на наднормен шум, ще се отнема в полза на държавата.

Валери Симеонов вече приложи този текст от закона миналата лято, когато при негова акция беше конфискувана озвучителната техника и лаптопа на диджея, който пускаше музика в дискотека "Оксижен" в Слънчев бряг. Самият диджей - Станчо, беше задържан при акцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес