КС: Делян Добрев може "незаконно" да остане депутат

БСП се закани с ново питане до КС и иска нови оставки

КС: Делян Добрев може "незаконно" да остане депутат

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката на Делян Добрев (ГЕРБ) и да прекрати депутатския му мандат. Решението на парламента бе взето през октомври миналата година, след лично подадената от него оставка вследствие на скандала "Кумгейт", разкриващ роднински назначения и облагодетелстване в Хасково, откъдето Добрев е избран за народен представител.

Конституционните съдии обаче не са обсъждали факта, че впоследствие Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка. КС отбелязва, че това са правоотношения между депутата и Народното събрание и че настоящото решение на КС не засяга статута на Добрев като народен представител. Това означава, че Добрев ще може да остане депутат, защото решението на съда действа занапред, а парламентът вече няма оставка за повторно гласуване.

Не е сигурно дали решението на КС затваря казуса, тъй като социалистите се заканиха да внесат ново питане, докато БСП и ГЕРБ си размениха нови взаимни призиви за оставки.

Мотивите на КС

Конституционното дело бе образувано по искане на депутати от БСП, след като парламентарното мнозинство не прие оставката на Добрев с мотива, че той "високо компетентен и морален политик и прекратяването на пълномощията му би било загуба за парламентарната група, чийто член е, както и за целия парламент, и затова не трябва да се позволи да напусне парламента.

КС обаче посочва, че "когато Народното събрание установи, че оставката е действителна, то е задължено да прекрати пълномощията на народния представител". Отказът на НС да стори това по съображения за целесъобразност, каквито са мотивите да отхвърлянето на оставката, противоречи на чл.72 от Конституцията, според който при подадена оставка мандатът се прекратява предсрочно с решение на НС, твърдят конституционните съдии.

Според тях парламентът е нарушил правото на свободна воля на Делян Добрев и правото му да избира къде да се труди.

Сега със статуса на Делян Добрев трябва да се занимае самото Народното събрание, защото не е работа на КС да решава дали Добрев е или трябва да бъде депутат. КС дава да се разбере, че бъдещо решение на парламента обаче зависи от "неговата последна свободно изразена воля" – а волята на Добрев бе да оттегли оставката си.

Решението на КС е прието с гласовете на 7 съдии - Константин Пенчев (докладчик), Борис Велчев, Стефка Стоева, Мариана Карагьозова, Румен Ненков, Георги Ангелов и Таня Райковска

"Против" са Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров.

Конституционни съдии признаха пред Mediapool, че решението на депутата да си оттегли оставката на този етап го е спасило. Решението на КС няма как да уреди въпроса с изтеглянето на оставката и действа само занапред. Въпреки това някои въпроси остават отворени.

Възможно ли е ново питане по казуса и какво сочи "здравата логика"

По неофициална информация на Mediapool от БСП обмислят повторно питане до Конституционния съд - дали е допустимо при акт на парламента, с който е отхвърлена оставката на Добрев, после тя да бъде оттеглена. Конституционни съдии коментираха пред Mediapool, че подобен въпрос би породил още много питания след себе си и по-скоро би бил искане за тълкуване на основния закон.

Според тях, докато една оставка не бъде гласувана, тя може да бъде оттеглена. Ако тя обаче се гласува, то оттеглянето ѝ вече "противоречи на здравата логика".

"Когато Народното събрание е изразило воля чрез гласуване, то просто няма вече какво да се оттегля", коментира член на КС пред Mediapool.

Парламентарната практика обаче познава друг случай – когато Иван Портних е избран за кмет на Варна и подава оставка като депутат. Тогава парламентът я отхвърли два пъти и я прие чак на третото гласуване.

"Вижда се, че логиката на депутатите не винаги съвпада с тази на юристите", коментират от КС.

Социалистите твърдят пред Mediapool, че ще настояват, че Добрев не може да оттегли оставката си, когато тя вече е гласувана. "Някой от КС му е казал да го стори (да си оттегли оставката – б.а.), иначе трябваше да напусне парламента", смятат созиалисти.

БСП: Ръководството на ГЕРБ в парламента да подаде оставка

Според БСП парламентарното мнозинство умишлено е нарушило основния закон и трябва да поеме политическа отговорност чрез оставка на ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. Делян Добрев пък трябвало да поеме морална отговорност като отново подаде оставка.

"Цялостната линия на ГЕРБ е за нарушаване на принципи на правова държава", заяви депутатът от БСП и зам.-председател на НС Валери Жаблянов, според когото "БСП ще направи всичко необходимо за опазване на правовия ред на републиката".

ГЕРБ: Показахме стремеж да изпълним конституцията

"Смятаме, че в тази сложна ситуация и парламентът, и нашата парламентарна група показахме стремеж да действаме в максимална степен законосъобразно и конституционосъобразно", отвърна шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Твърденията на БСП за обратното са "пресилени и спекулативни".

Според него по време на парламентарните дебати волята на Добрев се е променила. Народното събрание, а не Конституционният съд е овластеният орган да реши, каза още Кирилов, тълкувайки решението.

Делян Добрев иска оставката на Елена Йончева

Междувременно Добрев, който преди месеци твърдеше, че ако НС не приеме оставката му, пак ще си я подаде, вече е в съвсем друга роля. Той поиска оставката на колегата си от БСП Елена Йончева, също депутат от Хасково, която го изобличи за "Кумгейт", а той нея – за източване на пари от фалиралата КТБ.

"Елена Йончева мълчи, от една седмица не отговаря на въпросите ми", каза Добрев. Затова следващият му въпрос е дали Йончева ще подаде оставката си. "Миналата седмица зададох въпроси към Елена Йончева - участва ли в съдружие с офшорна фирма, 50 на 50, в която нейната фирма е подала 5 хил. лева, а офшорката е превела 315 хил. лева", каза той. "Кое лице е пълномощник на тази офшорка, Зорница Блъскова ли е? Тя има ли съдружие с Георги Георгиев във фирма, която според доклади е източила 42 млн. лева от КТБ", попита депутатът от ГЕРБ.

Добрев: Подкрепата на обществото ме накара да оттегля оставката

Той коментира и изненадващото си решение от края на миналата година, след като парламентът е отхвърлил оставката му – да я изтегли: "В края на декември, след решение на парламентарната група на ГЕРБ, изтеглих молбата си за оставка. Направих това не само заради решението на колегите и пълната им подкрепа, а и заради подкрепата от обществото".

Споделяне

Още по темата

Още от България