КС дописва конституцията, обвини НДСВ

Гласуването с чужди карти в парламента няма да спре след вчерашното решение на Конституционния съд (КС), убедени са депутатите от всички политически сили в Народното събрание. Повечето от тях предричат взаимно дебнене и множество казуси в КС с неясен изход.

Единствено от НДСВ отново разкритикуваха конституционните магистрати, които вчера обявиха, че гласуването на всеки народен представител е лично и това право не може да се делегира на негов колега. Решението на съда не бе подкрепено от четирима конституционни съдии, според които КС въобще не е трябвало да се произнася, тъй като формата и условията на гласуване се определя от органа, който гласува - тоест от парламента. Повод за това решение бе питане на президента Първанов, породено от скандалите при приемането на поправките в закона за приватизацията, впоследствие отменени пак от КС.

НДСВ се солидаризира с особеното мнение

Всички депутати от НДСВ, които днес коментираха решението на КС, се солидаризираха с четиримата съдии с особено мнение.

Председателят на парламентарната правна комисия Анелия Мингова дори обяви, че Конституционният съд за пореден път "вместо да изтълкува, малко дописа Конституцията, или по-скоро направи едно буквално тълкуване, вместо да го направи в духа на Конституцията".

По думите на Мингова органът, който гласува, решава каква ще е системата на гласуване. "Фактът, че Народното събрание поддържа 13 години една система на електронно гласуване сам по себе си означава, че гласуването не се свързва само с физическото съвпадане на лицето, което натиска бутона и волята, която се изразява", посочи тя пред БНР. Мингова бе категорична, че е важно не точно кой е натиснал копчето, а каква воля е формирана.

НДСВ депутатът не изключи вероятността да започне масово следене между различните парламентарни групи кой как гласува и след това атакуване на неудобни за някого закони пред Конституционния съд.

Точно по този повод тя заяви, че вчерашното решение на КС поставя три практически риска. Кога един закон от 100 параграфа например ще бъде противоконституционен - когато с карта на отсъстващ депутат са гласувани всички текстове на закона, или пък само един? И ако само един текст е противоконституционен, какво става с целия закон, от който текстът е неделима част, запита риторично Мингова.

За доказателства дали един закон е приет с чужди карти или не могат да служат само официални данни, предоставени от Народното събрание, обясни днес конституционният съдия Димитър Гочев. По думите му Конституционният съд не може да признава други доказателства, които се предоставят от заинтересованите страни с цел да опровергаят официалните протоколи на Народното събрание.
Гочев напомни, че КС не може да бъде сезиран от отделни депутати, а само от определен брой народни представители.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?