КС допусна до разглеждане жалбата на БСП срещу "онлайн депутатите"

КС допусна до разглеждане жалбата на БСП срещу "онлайн депутатите"

Конституционният съд допусна до разглеждане искането на БСП да се установи дали е противоконституционна видеорегистрацията на болни и карантинирани депутати в заседания на Народното събрание. 

През ноември 54 депутати от БСП внесоха в КС искането си за установяване на противоконституционност. Мотивът им - в конституцията е записано, че заседанията започват, когато "присъстват повече от половината народни представители".

През ноември ГЕРБ и "Обединени патриоти" промениха правилника на парламента, който е със статут на закона, за да дадат възможност депутати, поставени под карантина, да участват дистанционно в регистрацията и заседанията. Това обаче важи само за народните представители, които са били в контакт със заразен от коронавирус или самите те са заразени. Болните от друго нямат такава възможност.

До изменението се стигна, след като от БСП и ДПС отново спряха да се регистрират в началото на заседанията, а мнозинството изпитваше трудности да осигури кворум, дори с подкрепата на "Воля".

След промяната вече няколко пъти именно "онлайн депутати" спасиха кворума в началото на заседанията на парламента. Те участват само в осигуряването на поне 121 народни представители за започване на работата на Народното събрание, както и в гласуванията по някои законопроекти. Карантинираните обаче не се изказват по самите законопроекти.

Според БСП ако КС приеме аргументите и уважи жалбата, това ще постави под съмнение всички взети решения и приети законопроекти, гласувани след като бе дадена възможност за дистанционно участие в заседанията. 

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?