КС допусна питането на правителството за "независимия" прокурор

КС допусна питането на правителството за "независимия" прокурор

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане питането на правителството за тълкуване на основния закон, за да разбере дали той позволява специалният прокурор, който да разследва главния, да бъде независим.

Определението е било прието единодушно, а на заседанието са присъствали 12 съдии.

Причината за искането на кабинета е, че според конституцията главният прокурор осъществява "методическо ръководство" върху всички прокурори. Това включва и прокурора, който "независимо" ще го разследва. Според правосъдния министър Данаил Кирилов обаче в случая действа принципът nemo judex т.е. никой не може да бъде съдия по неговия собствен случай

Искането на Министерския съвет за тълкуване беше изпратено до КС, след като правителство вече внесе своя законопроект в Народното събрание, без да проведе задължителното обществено обсъждане.

До идеята на правителството за създаване на "независим" прокурор се стигна заради опита да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия. Текстовете обаче предвиждаха "независимият прокурор" ще бъде назначаван от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която е председателствана с право на глас от главния прокурор. В тази колегия сега изглежда невъзможно да се случи нещо против волята на главния прокурор, на каквото мнение е и Венецианската комисия. В доклада на Венецианската комисия се казва, че ако България иска реално да прекрати недосегаемостта на главния си прокурор, трябва се предприемат мащабни реформи, включително пълно прекрояване на ВСС.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?