КС касира изборите от 23 секции в Турция

КС касира изборите от 23 секции в Турция

Конституционният съд обяви във вторник за незаконен избора на трима депутати, като касира вота в 23 избирателни секции в Турция, където са подадени 18 358 гласа. На базата на извършеното от Централната избирателна комисия преизчисление на мандатите, парламентарната група на ГЕРБ ще се увеличи с един депутат за сметка на ДПС. Персонални размествания ще има и сред депутатите на Синята коалиция и РЗС.

Групата на ГЕРБ в Народното събрание ще има 117 депутати, а ДПС ще останат с 37. От парламента излизат Мариана Даракчиева от листата на Синята коалиция в 7 МИР Габрово, Рушен Мехмед Риза от кандидатската листа на Движението за права и свободи в 8 МИР Добрич и Атанас Марков Семов от кандидатската листа на РЗС в 23 МИР София. На техни места трябва да влязат Румен Стоилов от ГЕРБ, Венцислав Върбанов от квотата на Синята коалиция и Георги Терзийски от РЗС.

КС образува делото за вота в Турция, след като бе сезиран от РЗС. КС обаче отхвърли искането на главния прокурор след сезиране от лидера на РЗС Яне Янев, с което се оспорва законността на избора на седем народни представители от ДПС - Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова, Тунджай Наимов, Бюрхан Абазов, Елин Андреев, Емил Иванов и Лютви Местан.

Съдиите Благовест Пунев и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение - според тях искането на главния прокурор е недопустимо, тъй като той не изразява становище по искането на Яне Янев, депозирано при него, а само го препраща в КС, като един вид куриер.

Решението на КС влиза в сила веднага и ще бъде изпратено на ЦИК, която да коригира изборните резултати, след като извади от изборния резултат на всяка партия и коалиция гласовете, дадени в 23 от всичките 120 секции в Турция. Става дума за 18 358 гласа. От тях 18 140 гласа са в ползва на ДПС, 58 – за ГЕРБ, 33 – Коалиция за България и други.

Рушен Риза влезе в НС на мястото на Бюрхан Абазов, чийто избор беше обявен от КС за незаконосъобразен преди няколко месеца. По същата причина тогава парламента напусна и Венцислав Върбанов от Синята коалиция, който сега ще трябва да се върне отново в НС.

Не се знае обаче дали Върбанов, който е от земеделците на Анастасия Мозер, ще се присъедини към групата на Синята коалиция, след скандалите, свързани с излизането му от НС. Ако той реши да се върне в НС като независим депутат, ПГ на Синята коалиция ще остане с 14 души, вместо сегашните 15.

КС приема за невалиден вота в тези 23 секции, защото при направената експертиза е установено, че в 17 от тях са гласували само лица от внесените в изборния ден допълнителни списъци. В другите 6 са гласували само "по няколко лица" от основния списък, а другите са били дописани.

Списъците с допълнителните гласоподаватели обаче не са били подписани по надлежния ред от председателите и секретарите им. Това става и формална причина да се извадят всички 18 358 гласа от изборния резултат и да се направи преизчислението.

Много съмнения

Експертизата, предоставена на КС, задълбочава съмнения за манипулациите на изборите в Турция. Експертите са изчислили, че за един изборен ден в една секция мога да гласуват най-много 936 души. В същото време в 30 "турски секции" са гласували повече от 1000 души.

Друго съмнително обстоятелство е, че списъците с вписаните в деня на вота допълнителни избиратели са изписани със "спокоен почерк", за който е нужно значително технологично време. Според съда това създава "допълнителни съмнения", че списъците са подготвени предварително.

Въпреки това КС счита, че тези заключения на експертизата не са достатъчна причина да се касира целия вот в Турция, тъй като в тези секции са подадени и множество валидни гласове. Общо 177 души са гласували по два пъти.

ДПС ще оспорва решението на КС в Страсбург

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че партията му ще обжалва решението чрез главния прокурор пред Конституционния съд, както и пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

"Хипотезата за нов изборен резултат ни дава правото да ползваме процедурата, в която можем да обжалваме в 14-дневен срок чрез главния прокурор пред КС", посочи Местан и добави, че ако това бъде отказано, ще е ново основание за сезиране на съда в Страсбург.

Според ДПС Конституционният съд е отказал да конституира засегнатите депутати като страна по делото и така им е отказал правото на защита. Освен това с обявяването на изборите в 23 секция в Турция за незаконен се нарушават правата на гражданите, упражнили правото си на вот в тях, смятат от ДПС.

От ДПС прогнозираха още тежки политически последици от прецедентното решение на съда и коментираха, че мотивите на КС да касира част от вота в Турция, може да се окажат и практика при упражняването на вота и вътре в страната.

“Решението е погрешно и неприемливо, порочно. Ще използваме всички средства за анулирането му”, заяви депутатът Христо Бисеров.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира от своя страна, че решенията на Конституционния съд трябва да бъдат изпълнявани, но също отбеляза, че по този начин могат да се оспорят голяма част от резултатите от изборите в страната

"Това не би могло да промени коренно съотношението на силите в парламента”, посочи Станишев на пресконференция в Благоевград.

Заради нарушения при организирането и провеждането на изборите в Турция бе отзован посланика ни там Бранимир Младенов.

Българите зад граница гласуваха в 274 избирателни секции, близо половината разкрити в Турция. ДПС спечели убедително вота зад граница с 61.18% от всички гласове. ГЕРБ взеха 21.77%, Синята коалиция – 5.90%, "Атака" – 4.08%, а Коалиция за България – 2.53%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?