КС: Няма съществени нарушения при гласуването в Турция

КС: Няма съществени нарушения при гласуването в Турция

Няма съществени нарушения е заключението на експертизата, която трябва да реши конституционното дело за гласуването в секциите в Турция на последните парламентарни избори. Това на практика решава казуса и от ДПС най-вероятно няма да бъдат отнети мандати. Експертизата бе възложена от КС в началото на юни на трима експерти.

"От дългогодишния ни опит и участие в избирателни комисии, като цяло констатирахме значителна промяна в качеството на работата на СИК, открити на територията на Република Турция и почти пълна липса на нарушения и несъответствия. Единствено секциите с гласували над 935 души и трите секции с протоколи, в които не са попълнени лични данни на избирателите будят съмнение", се казва в заключенията на вещите лица Цветана Чуклева, Илион Илиарионов и Петър Божков.

Оспорването на вота в Турция бе направено от ГЕРБ, които внесоха от свое име жалбите на РЗС и "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ). Двете партии твърдяха, че са допуснати множество нарушения, а от РЗС дори обявиха, че е имало събиране на документите на българските изселници, за да гласуват под строй за ДПС.

Конституционният съд е приел основната експертиза и очаква заключенията на допълнителната, която трябва да установи на какво се дължат отклоненията между извлеченията от протоколите на СИК, които са получили партиите, и данните от бюлетина на ЦИК. Окончателното решение на делото може да се очаква след 12 ноември.

Основната експертиза показва, че в Турция са гласували на последните избори 65 241 души с право на глас. В същото време според протоколите във всичките 86 секционни избирателни комисии (СИК) излиза, че гласувалите са 66 186 души. Разликата от едва 975 души е несъществена, се казва в експертизата.

Другата атака срещу вота бе, че в някои секции са гласували много повече хора, отколкото е физически възможно. Експертизата приема, че максималният физически възможен брой хора, които биха могли да гласуват в една секция за един ден е 935 души. В 24 секции броят на гласувалите е по-голям. Най-сериозното отклонение е в една секция, където са гласували 1 629 души. Общата бройка на гласувалите над физически възможния праг е 5 699 избиратели.

"В секции, в които броят на гласувалите надвишава 935 лица е било възможно провеждане на изборите, само ако комисията се е разделяла на групи, при което е бил нарушен избирателният процес и комисията не е работила като цяло или е била нерегламентирано подпомагана от лица, нечленове на СИК", се посочва в експертизата.

При тези сравнително малки по мащаб нарушения Конституционния съд няма основания да касира мандати на ДПС. Партията получи три мандата благодарение на вота на изселниците в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България