КС образува дело по жалбата на ГЕРБ срещу комисията "Плевнелиев"

КС образува дело по жалбата на ГЕРБ срещу комисията "Плевнелиев"

Конституционният съд (КС) образува конституционно дело по искане на ГЕРБ за обявяване на противоконституционност на решението на 42-ото Народно събрание за създаване на комисията "Плевнелиев". За докладчик по делото е определен съдия Георги Ангелов, който бе избран за член на КС от квотата на съдебната власт.

Анкетната парламентарна комисия "Плевнелиев" бе създадена преди седмица по инициатива на "Атака". БСП, ДПС и националистите, които крепят парламентарния кворум, поискаха да проверят какви са били контактите на държавния глава с представителите на електроразпределителните дружества (ЕРП). Неофициално стана ясно, че комисията иска да разследва основно срещата на президента Росен Плевнелиев с шефа на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена.

Преди два дни ГЕРБ внесе в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението на Народното събрание за анкетната комисия. При внасянето на искането зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева коментира, че е недопустимо парламентът да осъществява контролни функции върху държавния глава.

Тя се позова на няколко решения на КС, че парламентът не може да привиква на изслушване президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България